Hashbraun
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Zagotuj wodę w wystarczająco dużym rondlu.
2. Zetrzyj ziemniaki i zanurz je we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, mieszając.
3. Wlej ziemniaki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
4. Połóż na czystym ręczniku i dokładnie wyciśnij.
5.Podgrzej patelnię 1 łyżką masła.
6. Umieść ziemniaki w misce, dodaj mąkę, sól, pieprz i starty ser. Wymieszać.
7. Jajka wymieszać w osobnej misce.
8. Umieść ziemniaki uformowane w jeże na patelni, wlej niewielką ilość masy jajecznej na każdą grudkę i smaż z każdej strony przez 6-8 minut, okresowo przykrywając patelnię pokrywką do pieczenia.
9. Podawać ze śmietaną, kawiorem, sosem serowym lub majonezem.
smacznego!
2. Zetrzyj ziemniaki i zanurz je we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, mieszając.
3. Wlej ziemniaki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
4. Połóż na czystym ręczniku i dokładnie wyciśnij.
5.Podgrzej patelnię 1 łyżką masła.
6. Umieść ziemniaki w misce, dodaj mąkę, sól, pieprz i starty ser. Wymieszać.
7. Jajka wymieszać w osobnej misce.
8. Umieść ziemniaki uformowane w jeże na patelni, wlej niewielką ilość masy jajecznej na każdą grudkę i smaż z każdej strony przez 6-8 minut, okresowo przykrywając patelnię pokrywką do pieczenia.
9. Podawać ze śmietaną, kawiorem, sosem serowym lub majonezem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g