mastyk z pianki i białej czekolady

pyszny mastyk do dekoracji wypieków i ciast. Bardzo łatwo i przyjemnie jest robić biżuterię z takiego mastyksu. Smak też mi się podobał. Doskonały mastyk wykonany z pianki marshmallow, z którego można łatwo i bez problemów zrobić piękną dekorację ciasta. Zrobiłem niewielką ilość, więc jeśli potrzebujesz dużo mastyksu, gotuj w podwójnej porcji.
Lidia AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 16 % 13 g
węglowodany 81 % 65 g
391 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

połam czekoladę i rozpuść w rondlu, dodaj Pianki i mieszaj, aż około połowa się rozpuści. Następnie dodaj sok. Użyłem jabłka, ale możesz mieć inny. Wlej również koniak. Cały czas przeszkadzać! Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Dodaj trochę cukru pudru i zagniataj łyżką. Gdy stanie się już tak gęsty, że trudno jest mieszać łyżką, posyp trochę cukru pudru na stole, połóż masę i mieszaj rękami, aż uzyskasz miękką, elastyczną masę, jak ciepła plastelina.
cukier puder może wymagać więcej niż wskazano w przepisie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy