Sałatka po shopsku

bardzo delikatna, a jednocześnie satysfakcjonująca sałatka. Nie bez powodu ta sałatka nazywa się "bułgarską" sałatką grecką, równie zdrową i smaczną, tylko zamiast fety dodajemy Bułgarski ser i czerwoną paprykę.
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 16 % 3 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
pokrój ogórki na 2 części wzdłuż, a następnie każdą połówkę wzdłuż i pokrój w średniej wielkości ćwiartki. Jeśli ogórki mają szorstką skórę, obierz ją.
pokrój pomidory w kliny mniej więcej tej samej wielkości co ogórki
obierz paprykę i pokrój w paski
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie
pokrój ser w dużą kostkę
sól sałatkę do smaku, dopraw oliwą i octem, wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy