skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ałat z pomidorów i ogórków ze śmietaną? Taką sałatkę najlepiej przygotować w sezonie warzywnym, gdy dostępnych jest wiele lokalnych ogórków i pomidorów. Jeśli gotujesz go zimą, wybierz małe ogórki z pryszczami. Pomidory są oczywiście bardziej mięsiste. A wybierając warzywa i owoce, skupiam się na zapachu: im bardziej są pachnące, tym smaczniejszy będzie ich smak. W rzeczywistości teraz i zimą można znaleźć w sklepach dobre i wysokiej jakości warzywa.
Krok 2:
Niestety ogórek jest długi, ale za to bardzo aromatyczny. Dobrze umyj ogórki i pomidory. Najlepiej jest nawet użyć specjalnej szczotki lub środka do mycia warzyw i owoców - ponieważ nie jest jasne, co jest przetwarzane podczas przechowywania w sklepie.
Krok 3:
U ogórka odetnij & quot; tyłki" i pokrój w półkola. W rzeczywistości rodzaj krojenia może być absolutnie dowolny: mogą być kubki, a nawet kostki. Nie odbija się to na smaku.
Krok 4:
Wytnij łodygę z pomidorów i pokrój je również w dowolny sposób. Mam te plasterki.
Krok 5:
Warzywa dobrze spłucz i osusz. Rozdrobnić. Ostatnio kroję warzywa nożyczkami - to bardzo wygodny sposób krojenia. Koperek wcale nie jest konieczny, odpowiednie są świeże warzywa: może lubisz kolendrę lub pietruszkę, a może zieloną cebulę. W tej kwestii skup się na swoich preferencjach.
Krok 6:
Włóż ogórki do miski, dodaj koperek, sól. Również na tym etapie możesz dodać do sałatki swoje ulubione przyprawy i przyprawy: jeśli lubisz pikantne, - dodaj czosnek i mieloną paprykę, jeśli wolisz słodszy smak, - posyp słodką papryką, możesz nawet wędzoną.
Krok 7:
Dodaj pokrojone pomidory, dopraw śmietaną. Tłuszcz zależy od Ciebie. Oczywiście całkiem możliwe jest zastąpienie kwaśnej śmietany lekkim jogurtem dla delikatniejszego smaku lub majonezem dla bardziej satysfakcjonującej opcji.
Krok 8:
Pozostaw sałatkę na 5 minut i podawaj. Smacznego!
taka sałatka jest idealna jako dodatek do mięsa lub gorącej ryby.
lub podawaj jako samodzielne danie.
smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g