Sałatka z pomidorów i ogórków ze śmietaną

szybka w przygotowaniu aromatyczna sałatka! Prosta sałatka ze świeżych warzyw z dressingiem ze śmietany jest idealna na rodzinny lunch lub kolację. Doskonale uzupełnia gorące danie z ryb lub mięsa. Bardzo smaczne i proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ałat z pomidorów i ogórków ze śmietaną? Taką sałatkę najlepiej przygotować w sezonie warzywnym, gdy dostępnych jest wiele lokalnych ogórków i pomidorów. Jeśli gotujesz go zimą, wybierz małe ogórki z pryszczami. Pomidory są oczywiście bardziej mięsiste. A wybierając warzywa i owoce, skupiam się na zapachu: im bardziej są pachnące, tym smaczniejszy będzie ich smak. W rzeczywistości teraz i zimą można znaleźć w sklepach dobre i wysokiej jakości warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niestety ogórek jest długi, ale za to bardzo aromatyczny. Dobrze umyj ogórki i pomidory. Najlepiej jest nawet użyć specjalnej szczotki lub środka do mycia warzyw i owoców - ponieważ nie jest jasne, co jest przetwarzane podczas przechowywania w sklepie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    U ogórka odetnij & quot; tyłki" i pokrój w półkola. W rzeczywistości rodzaj krojenia może być absolutnie dowolny: mogą być kubki, a nawet kostki. Nie odbija się to na smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij łodygę z pomidorów i pokrój je również w dowolny sposób. Mam te plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa dobrze spłucz i osusz. Rozdrobnić. Ostatnio kroję warzywa nożyczkami - to bardzo wygodny sposób krojenia. Koperek wcale nie jest konieczny, odpowiednie są świeże warzywa: może lubisz kolendrę lub pietruszkę, a może zieloną cebulę. W tej kwestii skup się na swoich preferencjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ogórki do miski, dodaj koperek, sól. Również na tym etapie możesz dodać do sałatki swoje ulubione przyprawy i przyprawy: jeśli lubisz pikantne, - dodaj czosnek i mieloną paprykę, jeśli wolisz słodszy smak, - posyp słodką papryką, możesz nawet wędzoną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojone pomidory, dopraw śmietaną. Tłuszcz zależy od Ciebie. Oczywiście całkiem możliwe jest zastąpienie kwaśnej śmietany lekkim jogurtem dla delikatniejszego smaku lub majonezem dla bardziej satysfakcjonującej opcji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw sałatkę na 5 minut i podawaj. Smacznego!

taka sałatka jest idealna jako dodatek do mięsa lub gorącej ryby.
lub podawaj jako samodzielne danie.
smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy