galaretka czekoladowa

elegancki i uroczy deser z szykiem dopełni każdą ucztę. Pyszna, delikatna galaretka czekoladowa.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 52 % 23 g
węglowodany 34 % 15 g
356 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
rozgrzej krem, wlej 50 ml, rozpuść w nich żelatynę instant. Wlać do śmietany, wymieszać.

krem z żelatyną dzielimy na 4 części: 110 - 80 - 80 - 80 ml.

80 ml śmietanki + kawa

80 ml śmietany + gorzka czekolada

80 ml śmietany + biała czekolada

niech wszystko ostygnie.

wlej śmietanę z żelaniną do szklanki na jedną trzecią, włóż do lodówki. Ustawiłem szklankę pod kątem: napełniłem ją pod kątem do pustej.

wlej śmietankę z kawą na warstwę podkładową, pozwól jej stwardnieć.

trzecia warstwa jest kremowa, szklanka powinna stać płasko.

posyp startą czekoladą, śmietaną z białą czekoladą na wierzchu, pozwól jej zamarznąć.

teraz znowu Starta czekolada, na wierzchu krem z ciemnej czekolady.

przed podaniem galaretki udekoruj startą białą czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy