pomidory we własnym soku w koncentracie pomidorowym na zimę

bardzo smaczny, ale łatwy do przygotowania zbiór pomidorów na zimę! Tylko marynowane pomidory raczej nikogo nie zaskoczą, ale pomidory marynowane we własnym soku z koncentratem pomidorowym z pewnością przyciągną uwagę gości i zaskoczą delikatnym i przyjemnym smakiem. Ponadto taki preparat w zimie może być używany jako baza do sosów lub marynat do mięsa i innych potraw. Do gotowania możesz użyć gotowej pasty pomidorowej ze sklepu, ale lepiej jest gotować w domu bez różnych dodatków i konserwantów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. pomidory myjemy i wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od przygotowania koncentratu pomidorowego do przygotowania. Pomidory potrzebne do koncentratu pomidorowego należy obrać ze skórek. Można to łatwo zrobić, jeśli warzywa są parzone wrzącą wodą. Jeśli nie ma blendera, pomidory można przepuścić przez maszynkę do mięsa i przetrzeć przez sito. Włóż je do głębokiej patelni i zmiel blenderem w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę. Dodaj cukier i sól do rondla, posiekany kawałek ostrej papryki, kilka groszków czarnego pieprzu. Włącz piec, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Myjemy je wodą z sodą i wkładamy do zimnego piekarnika do góry nogami, włączamy na 150 stopni i sterylizujemy przez około 15 minut słoiki o pojemności 1 litra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niektóre gospodynie domowe z pomidorami marynowanymi we własnym soku również usuwają skórę. Ale aby nadal czuć się w sosie jak prawdziwe pomidory, a nie papka pomidorowa, lepiej pozostawić je w całości. Pomidory do marynowania myjemy i nakłuwamy każdą wykałaczką do łodygi, aby nie pękły. Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przygotowanych słoikach układamy pomidory, układając między nimi cebulę. Wkładamy liść laurowy do słoika. Wlej jedną łyżkę octu do każdego słoika o pojemności 1 litra. Wlać wrzącą marynatę do ramion słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Słoiki z pustym przedmiotem wkładamy do garnka z wodą, ale którego dno kładzie się szmatką, woda powinna sięgać do ramion słoików. Podpalamy i sterylizujemy przez około 15 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu. Zwijamy słoiki pokrywkami. pozostawić do ostygnięcia do góry nogami pod kocem w temperaturze pokojowej. Czyścimy w zimnej spiżarni do przechowywania do zimy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy