pikantna kapusta kimchi

Przygotuj pikantną koreańską przekąskę! Pikantna kapusta kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Co to jest to danie? I przypomina kiszoną kapustę, ale przy użyciu specyficznej pikantnej marynaty. Danie spodoba się miłośnikom pikantnych, będzie doskonałą przystawką w świątecznym i codziennym menu. Kimchi doskonale trzyma się w lodówce przez dwa miesiące, a nawet dłużej. Ale im więcej kosztuje przekąska, tym wyraźniejszy ma smak.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
12 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 13 D 2 h

1. Kapustę pekińską myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój warzywo na cztery części.

2. Umyj pory, pokrój na małe kawałki. Używamy zarówno białej, jak i zielonej części.

3. Obierz białą rzodkiewkę, drobno posiekaj.

4. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na pół.

5. Obierz korzeń imbiru, pokrój arbitralnie.

6. Posiekaj cebulę, rzodkiewkę, czosnek i imbir za pomocą blendera na gładką papkowatą masę.

7. Do powstałej masy dodajemy Koreańskie płatki pieprzu gochugaru, miód i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

8. Wlej wodę do głębokiego pojemnika, wlej tutaj sól morską. Mieszaj, aż sól się rozpuści.

9. Rozłóż kapustę w powstałej solance, przykryj pokrywką. Następnie zainstaluj ucisk na pokrywie.

10. Zostawiamy konstrukcję w chłodnym miejscu na jeden dzień.

11. Po określonym czasie usuwamy kapustę z solanki, myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie umyj, aby zmyć nadmiar soli z warzyw.

12. Następnie dokładnie osusz każdą część ręcznikami papierowymi. Na każdą część nakładamy powstałą pikantną pastę, pocieramy rękami. Musisz pracować w gumowych jednorazowych rękawiczkach.

13. Wkładamy kapustę do słoika, zamykamy szczelnie dopasowaną pokrywką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni.

14. Po tym czasie wkładamy słoik do lodówki na 7-10 dni, czekając na degustację potrawy.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy