kapusta na zimę z aspiryną
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Usuń górne liście z kapusty, cienko posiekaj. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce. Połącz kapustę i marchewkę w dużej misce, zmiel ręce, aby warzywa wypuściły sok.
2. Wlej trzecią część cukru, soli, kilka ziaren pieprzu do czystego trzylitrowego słoika, dodaj liść laurowy i tabletkę aspiryny.
3. Napełnij słoik kapustą i marchewką do połowy, posyp przyprawami, dodaj aspirynę, Kontynuuj napełnianie słoika do góry, mocno ubij, wlej pozostały cukier, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy i tabletkę aspiryny.
4. Wlać wrzącą wodę, zwinąć hermetycznie. Odwracamy obrabiany przedmiot, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, a następnie wysyłamy go do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub piwnicy.
pyszna kapusta dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Aspiryna - 0 kcal/100g