kapusta na zimę z aspiryną

Przygotuj chrupiącą sałatkę coleslaw na zimę! . Kapustę na zimę można marynować na różne sposoby, jedną z opcji z dodatkiem aspiryny. Aspiryna w przepisie służy jako środek konserwujący, pomaga chronić przedmiot przed pleśnią i fermentacją, kapusta nie ciemnieje, pozostaje soczysta i chrupiąca. Marynowaną kapustę można wykorzystać do nadziewania ciast, ciast, podawać jako dodatek do dań mięsnych, jeść samodzielnie.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
39 kcal
IG: 70 / 0 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Usuń górne liście z kapusty, cienko posiekaj. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce. Połącz kapustę i marchewkę w dużej misce, zmiel ręce, aby warzywa wypuściły sok.

2. Wlej trzecią część cukru, soli, kilka ziaren pieprzu do czystego trzylitrowego słoika, dodaj liść laurowy i tabletkę aspiryny.

3. Napełnij słoik kapustą i marchewką do połowy, posyp przyprawami, dodaj aspirynę, Kontynuuj napełnianie słoika do góry, mocno ubij, wlej pozostały cukier, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy i tabletkę aspiryny.

4. Wlać wrzącą wodę, zwinąć hermetycznie. Odwracamy obrabiany przedmiot, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, a następnie wysyłamy go do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub piwnicy.

pyszna kapusta dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Aspiryna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy