skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomidory myjemy, suszymy i przebijamy w kilku miejscach wykałaczką, w miejscu, w którym znajduje się łodyga. Dzięki tej procedurze pomidory pozostaną całe i piękne, nie pękną. Aby pomidory były lepiej marynowane, lepiej wybrać dobrze dojrzałe, niezbyt duże, mniej więcej tej samej wielkości.
2. Na dnie czystego, wysterylizowanego słoika układamy ząbki czosnku i resztę przypraw. Mocno układamy pomidory, naprzemiennie z gałązkami świeżych wierzchołków marchwi, nadaje przekąsce niepowtarzalny smak i aromat.
3. Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw, pozwól obrabianemu przedmiotowi trochę stać i ostygnąć. Po pół godzinie wlej wodę z powrotem do rondla, zagotuj i wlej pozostałe składniki.
5. Zalej pomidory wrzącą marynatą, dodaj esencję octu, a następnie zwiń pokrywki.
6. Owijamy kocem, aż ostygnie, następnego dnia usuwamy przedmiot w chłodne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g