pomidory z wierzchołkami i koperkiem

pachnące pomidory z marchewką, pyszne i niezwykłe! Wierzchołki marchwi nadają pomidorom niepowtarzalny smak, a dzięki dodaniu parasoli koperkowych, liści porzeczki i wiśni marynata jest bardzo aromatyczna. Po raz spróbowaniu pomidorów według tego przepisu na pewno będziesz je zbierać co roku!
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Pomidory myjemy, suszymy i przebijamy w kilku miejscach wykałaczką, w miejscu, w którym znajduje się łodyga. Dzięki tej procedurze pomidory pozostaną całe i piękne, nie pękną. Aby pomidory były lepiej marynowane, lepiej wybrać dobrze dojrzałe, niezbyt duże, mniej więcej tej samej wielkości.
2. Na dnie czystego, wysterylizowanego słoika układamy ząbki czosnku i resztę przypraw. Mocno układamy pomidory, naprzemiennie z gałązkami świeżych wierzchołków marchwi, nadaje przekąsce niepowtarzalny smak i aromat.
3. Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw, pozwól obrabianemu przedmiotowi trochę stać i ostygnąć. Po pół godzinie wlej wodę z powrotem do rondla, zagotuj i wlej pozostałe składniki.
5. Zalej pomidory wrzącą marynatą, dodaj esencję octu, a następnie zwiń pokrywki.
6. Owijamy kocem, aż ostygnie, następnego dnia usuwamy przedmiot w chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g
  • Marchewka - 35   kcal/100g

Podobne przepisy