skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kapusta na zimę z burakami i marchewką jest przygotowywana z produktów wymienionych na liście składników.
Krok 2:
Najpierw zrób marynatę: w 1 litrze wody dodaj sól, cukier, ocet, olej i przyprawy, zagotuj i odstaw.
Krok 3:
Oczyść warzywa.
Krok 4:
Pokrój kapustę na duże plasterki.
Krok 5:
Marchew i buraki w półkola.
Krok 6:
Włóż kapustę do słoika, naprzemiennie z plasterkami buraków, marchwi, ząbków czosnku pokrojonych na pół.
Krok 7:
Mocno wypchaj słoik.
Krok 8:
Wlej marynatę do góry.
Krok 9:
Przykryj pokrywkami i pozostaw na jeden dzień w pokoju. Następnie wyjmij na zimno. Po 2-3 dniach kapusta na zimę z burakami i marchewką jest gotowa.
kapusta na zimę z burakami i marchewką jest przygotowywana prosto i szybko, jeden z najszybszych preparatów na zimę. Jeśli masz świeżą kapustę, możesz ją gotować przez cały rok.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g