kapusta prowansalska z burakami

łatwy sposób na pyszne gotowanie kapusty! Taka kapusta o nazwie "prowansalska" jest gotowana przez moją matkę, wziąłem przepis i spróbowałem zrobić wszystko sam. Okazało się bardzo smaczne, tak jak mama! Jestem zachwycony, bardziej zadowolony z siebie niż kiedykolwiek)) dzielę się przepisem, spróbuj!
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h 40 min

obierz buraki, umyj, pokrój w paski. Drobno posiekaj również paprykę. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę. Uwolnij kapustę z górnych liści, pokrój na duże kawałki o dowolnym kształcie. Połącz warzywa w jednej głębokiej misce.

wlej wodę do rondla, wlej sól i cukier, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Wysyłamy rondel do ognia, doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie usuwamy go z ognia i wlewamy ocet.

wlej marynatę do miski z warzywami, przykryj pokrywką, Ustaw ładunek(pojemnik z płatkami o wadze 400 gr jest idealny). Kapustę zostawiamy w temperaturze pokojowej na 7 godzin, po czym przenosimy do szklanego słoika i wkładamy do lodówki na noc.

oto, jak pyszna okazała się kapusta!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy