kapusta prowansalska z burakami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
obierz buraki, umyj, pokrój w paski. Drobno posiekaj również paprykę. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę. Uwolnij kapustę z górnych liści, pokrój na duże kawałki o dowolnym kształcie. Połącz warzywa w jednej głębokiej misce.
wlej wodę do rondla, wlej sól i cukier, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Wysyłamy rondel do ognia, doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie usuwamy go z ognia i wlewamy ocet.
wlej marynatę do miski z warzywami, przykryj pokrywką, Ustaw ładunek(pojemnik z płatkami o wadze 400 gr jest idealny). Kapustę zostawiamy w temperaturze pokojowej na 7 godzin, po czym przenosimy do szklanego słoika i wkładamy do lodówki na noc.
oto, jak pyszna okazała się kapusta!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g