pomidory z koreańską przyprawą na zimę

pikantna koreańska przekąska, którą warto zrobić! Zbiór pomidorów w języku koreańskim ma cudowny aromat, apetyczny wygląd, rodzaj słodko-kwaśnego smaku o charakterystycznej dla koreańskich potraw ostrości. Przepis wziąłem od mojej matki-jest mistrzem w tym biznesie)) dzielę się z Tobą, pamiętaj, aby go ugotować!
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 69 % 11 g
81 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 20 min

1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki (jeśli owoce są bardzo duże, to na ćwiartki).

2. Obieramy pieprz z nasion, myjemy, obieramy czosnek. Posiekaj czosnek, pokrój pieprz w paski.

3. W powstałym kleiku czosnkowym dodaj zmieloną ostrą paprykę, cukier i sól, suche przyprawy do koreańskich sałatek, a także wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj.

4. Koperek i bazylię myjemy, siekamy nożem, dodajemy do masy głównej. Pozostaw na chwilę, aby kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuściły.

5. W uprzednio wysterylizowanych słoikach układamy pomidory warstwami, zalewamy marynatą (napełniamy słoiki do wieszaków).

6. Sterylizujemy obrabiane przedmioty w dużym, przestronnym rondlu z wrzącą wodą (kładziemy ręcznik z tkaniny na dnie, aby słoiki nie pękły) przez 15 minut (jeśli słoik jest większy niż 1 litr, czas odpowiednio się wydłuża).

7. Zwijamy puszki blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, szczelnie owijamy kocem. W tym stanie zostawiamy go na jeden dzień, po czym przenosimy do stałego miejsca przechowywania (mam piwnicę).

podawaj z dowolnym dodatkiem, będzie bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy