skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki (jeśli owoce są bardzo duże, to na ćwiartki).
2. Obieramy pieprz z nasion, myjemy, obieramy czosnek. Posiekaj czosnek, pokrój pieprz w paski.
3. W powstałym kleiku czosnkowym dodaj zmieloną ostrą paprykę, cukier i sól, suche przyprawy do koreańskich sałatek, a także wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj.
4. Koperek i bazylię myjemy, siekamy nożem, dodajemy do masy głównej. Pozostaw na chwilę, aby kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuściły.
5. W uprzednio wysterylizowanych słoikach układamy pomidory warstwami, zalewamy marynatą (napełniamy słoiki do wieszaków).
6. Sterylizujemy obrabiane przedmioty w dużym, przestronnym rondlu z wrzącą wodą (kładziemy ręcznik z tkaniny na dnie, aby słoiki nie pękły) przez 15 minut (jeśli słoik jest większy niż 1 litr, czas odpowiednio się wydłuża).
7. Zwijamy puszki blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, szczelnie owijamy kocem. W tym stanie zostawiamy go na jeden dzień, po czym przenosimy do stałego miejsca przechowywania (mam piwnicę).
podawaj z dowolnym dodatkiem, będzie bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g