skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomidory (powinny być gęste) umyć, pokroić na ćwiartki.
2. Obierz czosnek, pokrój na talerze. Warzywa (koperek, pietruszka, liście chrzanu), posiekaj natkę pietruszki nożem. Pokrój ostrą paprykę w pierścienie.
3. Na dnie słoika kładziemy liść chrzanu, gałązkę koperku, a następnie napełniamy słoik pomidorami, posypując posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
4. Na wierzchu kładziemy liście laurowe, ziarna pieprzu, gałązkę koperku, kilka pierścieni ostrej papryki.
5. Przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wlej olej roślinny, ocet, wlej cukier i sól.
6.Sterylizujemy słoiki w przestronnym rondlu z wodą (litrowy słoik - 15 minut ). Po sterylizacji zwijamy puszki blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia (na 24 godziny). Wydajność-3 litrowe puszki.
przechowujemy w piwnicy.
czekamy na zimę)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g