skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, jest przygotowanie słoików: umyć, wysterylizować w kuchence mikrofalowej (można nad parą lub w piekarniku), poparzyć pokrywki wrzącą wodą.
2. Następnie myjemy ogórki, kroimy wzdłuż cienkich płytek, umieszczamy je w słoiku.
3. Wlej wodę do rondla, wlej cukier, sól, kurkumę, dodaj ziarna pieprzu i gorczycy, wyślij rondel do ognia, zagotuj marynatę, a następnie wlej ocet, przykryj rondel pokrywką i gotuj przez 5 minut. Przefiltruj gotową marynatę przez sito i zalej nią ogórki.
4. Teraz bierzemy przestronną głęboką patelnię, wykładamy dno szmatką, umieszczamy w niej słoiki z ogórkami, przykrywamy słoiki pokrywkami. Wlej gorącą wodę do rondla, aby dotarła do ramion słoików. Wysyłamy puste miejsca do pasteryzacji do ognia. Mam słoiki o pojemności 400 ml, więc pasteryzowałem przez 7 minut od momentu wrzenia, jeśli słoik ma dużą objętość, zwiększamy czas(pół litra-10 minut, litr-15 minut itp.).
5. Podczas pasteryzacji ogórki zmienią kolor z ciemnozielonego na jasnozielony. Wkręcamy słoiki, owijamy w kratę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, czyli na 24 godziny. Nawiasem mówiąc, mam 6 słoików po 400 ml z tej ilości składników))
przechowujemy puste miejsca w piwnicy.
udane eksperymenty kulinarne, nie zapominaj, że musisz gotować tylko w dobrym nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g