pokrojone ogórki na zimę polizasz palce

wspaniały przepis na pyszne ogórki! Polizasz palce! Takie ogórki po raz pierwszy ugotowałem w zeszłym roku-bardzo mi się podobały, więc powtarzam i dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem) pachnące chrupiące talerze nikogo nie pozostawiają obojętnym!
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
22 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 15 min

1. Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, jest przygotowanie słoików: umyć, wysterylizować w kuchence mikrofalowej (można nad parą lub w piekarniku), poparzyć pokrywki wrzącą wodą.

2. Następnie myjemy ogórki, kroimy wzdłuż cienkich płytek, umieszczamy je w słoiku.

3. Wlej wodę do rondla, wlej cukier, sól, kurkumę, dodaj ziarna pieprzu i gorczycy, wyślij rondel do ognia, zagotuj marynatę, a następnie wlej ocet, przykryj rondel pokrywką i gotuj przez 5 minut. Przefiltruj gotową marynatę przez sito i zalej nią ogórki.

4. Teraz bierzemy przestronną głęboką patelnię, wykładamy dno szmatką, umieszczamy w niej słoiki z ogórkami, przykrywamy słoiki pokrywkami. Wlej gorącą wodę do rondla, aby dotarła do ramion słoików. Wysyłamy puste miejsca do pasteryzacji do ognia. Mam słoiki o pojemności 400 ml, więc pasteryzowałem przez 7 minut od momentu wrzenia, jeśli słoik ma dużą objętość, zwiększamy czas(pół litra-10 minut, litr-15 minut itp.).

5. Podczas pasteryzacji ogórki zmienią kolor z ciemnozielonego na jasnozielony. Wkręcamy słoiki, owijamy w kratę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, czyli na 24 godziny. Nawiasem mówiąc, mam 6 słoików po 400 ml z tej ilości składników))

przechowujemy puste miejsca w piwnicy.

udane eksperymenty kulinarne, nie zapominaj, że musisz gotować tylko w dobrym nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy