Sałatka z indyka i grzybów

marynowana czerwona cebula nadaje sałatce szczególną pikantność. Sałatka okazuje się bardzo piękna i świąteczna - czerwona cebula dodaje ciekawych akcentów kolorystycznych i smakowych. Miałem mięso z uda indyka, ale możesz też wziąć filety. Sałatka jest dobrze namoczona, więc mięso na pewno nie będzie suche.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 30 % 7 g
140 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Wstępnie ugotuj indyka i ostudź w bulionie. Jajka i ziemniaki ugotować, ostudzić i obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marynować w mieszaninie octu, wody, cukru, soli i pieprzu przez 15 minut. Następnie odcedź marynatę, opłucz cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój indyka na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki opłucz, pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ziemniaki na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj również jajka na średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W pierścieniu do gotowania (16-18 cm) Rozłóż warstwami, posmaruj każdy majonezem: ziemniak -

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Indyk –

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czerwona cebula –

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczarki –

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jajka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie zdejmij pierścień i udekoruj sałatkę ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy