skład / składniki
metoda gotowania
w wielu rodzinach ulubioną przekąską (szczególnie jesienią) jest kapusta prowansalska. Pod tą nazwą kryje się wiele odmian przepisów. Ta chrupiąca kapusta ma kogoś z papryką, kogoś z jabłkami, ale zawsze z czosnkiem. Dziś przygotujemy wszystkie prezenty lata w jednym słoiku. Teraz Można to robić przez cały rok-w końcu wystarczy kapusta odmian leżących, a ktoś ma świeże warzywa do zachowania i są w sprzedaży przez cały rok. Z podanej ilości uzyskuje się 2800-gramowe słoiki sałaty.
1. Posiekaj wszystkie warzywa w paski. wygodne jest rozdrabnianie kapusty specjalnym rozdrabniaczem.
2. Wkładamy wszystko do miski i mieszamy rękami z cukrem i solą.
3. Robimy marynatę-zagotuj wodę, ostudź, dodaj olej i ocet.
4. Napełnij posiekane warzywa marynatą. Odstawiamy na chwilę i wkładamy do czystych, suchych słoików, zamykamy plastikowymi pokrywkami.
5. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wygodnie jest robić to okresowo w małych porcjach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g