kapusta prowansalska na zimę

kapusta prowansalska na zimę to jeden z ulubionych preparatów! Kapusta prowansalska na zimę to doskonała sałatka, którą można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na codzienny lunch lub kolację do gotowanych ziemniaków, dań mięsnych lub drobiu. Kapusta jest chrupiąca, z lekkim pikantnym aromatem czosnku i słodkiej papryki, słodko-kwaśnym w smaku. Marynata jest lekka, więc zarówno dorośli, jak i dzieci ją uwielbiają.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
65 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h

w wielu rodzinach ulubioną przekąską (szczególnie jesienią) jest kapusta prowansalska. Pod tą nazwą kryje się wiele odmian przepisów. Ta chrupiąca kapusta ma kogoś z papryką, kogoś z jabłkami, ale zawsze z czosnkiem. Dziś przygotujemy wszystkie prezenty lata w jednym słoiku. Teraz Można to robić przez cały rok-w końcu wystarczy kapusta odmian leżących, a ktoś ma świeże warzywa do zachowania i są w sprzedaży przez cały rok. Z podanej ilości uzyskuje się 2800-gramowe słoiki sałaty.
1. Posiekaj wszystkie warzywa w paski. wygodne jest rozdrabnianie kapusty specjalnym rozdrabniaczem.
2. Wkładamy wszystko do miski i mieszamy rękami z cukrem i solą.
3. Robimy marynatę-zagotuj wodę, ostudź, dodaj olej i ocet.
4. Napełnij posiekane warzywa marynatą. Odstawiamy na chwilę i wkładamy do czystych, suchych słoików, zamykamy plastikowymi pokrywkami.
5. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wygodnie jest robić to okresowo w małych porcjach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy