skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Do takiego zbioru można użyć dowolnej cukinii, najważniejsze jest to, że w jednej partii jest cukinia tej samej odmiany i najlepiej tego samego stopnia dojrzałości. Młoda cukinia jest delikatniejsza w smaku, można ją tylko pokroić bez zdejmowania skórki i usuwania rdzenia. Bardziej dojrzałe warzywa nadal muszą być oczyszczone i wolne od wnętrzności.
pokrój cukinię w małe kostki. Warzywa młodego kopru i pietruszki myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i kroimy nożem. Niezbyt płytkie.
włóż cukinię do głębokiej miski, dodaj do niej ugotowane warzywa. Obierz ząbki czosnku, drobno posiekaj nożem, a także dodaj do cukinii. Dodaj przyprawy do miski z warzywami: cukier, sól, czarny pieprz, wlej ocet i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj sałatkę, przykryj miskę pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Kilka razy w tym czasie mieszamy cukinię, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na masie warzywnej.
W międzyczasie przygotujemy słoiki do przygotowania. Lepiej jest wziąć małe puszki, na przykład 0,5 litra. Moje puszki z bieżącą wodą i sodą. Wkładamy je do zimnego piekarnika szyjką w dół na ruszcie. Włącz piekarnik na 150 stopni, sterylizuj słoiki przez około 20 minut. Umyj pokrywki, zagotuj i wysusz. Możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób.
podczas marynowania cukinia powinna wypuścić sok, wystarczy jako marynata do przygotowania. Marynowaną cukinię układamy w wysterylizowanych słoikach, zalewamy marynatą pozostałą w misce. Pokrywamy słoiki pokrywkami.
umieść słoiki z cukinią w rondlu, na dnie którego leży szmatka, wlej wodę, aby dotarła do ramion słoików. Włącz ogień i sterylizuj przedmiot przez około 15 minut od momentu zagotowania wody. Zwijamy słoiki pokrywkami. pozwól im ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej do góry nogami. Przechowywać w chłodnym miejscu. Lub natychmiast podawaj do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g