cukinia na zimę jak grzyby lizać palce

pyszne przygotowanie na zimę z cukinii o smaku grzybowym! Cukinia to jedyne warzywo, które nie ma szczególnie jasnego smaku,ale przyjmuje smak każdego innego produktu. Z którym zostanie ugotowany. Dlatego ze zwykłej cukinii możesz dosłownie zrobić przekąskę grzybową, nie używając samych grzybów do jej przygotowania. Takie danie z pewnością ozdobi świąteczny stół, a goście będą bardzo zaskoczeni, gdy poznają skład tej sałatki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
72 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 min

Przygotuj składniki. Do takiego zbioru można użyć dowolnej cukinii, najważniejsze jest to, że w jednej partii jest cukinia tej samej odmiany i najlepiej tego samego stopnia dojrzałości. Młoda cukinia jest delikatniejsza w smaku, można ją tylko pokroić bez zdejmowania skórki i usuwania rdzenia. Bardziej dojrzałe warzywa nadal muszą być oczyszczone i wolne od wnętrzności.
pokrój cukinię w małe kostki. Warzywa młodego kopru i pietruszki myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i kroimy nożem. Niezbyt płytkie.
włóż cukinię do głębokiej miski, dodaj do niej ugotowane warzywa. Obierz ząbki czosnku, drobno posiekaj nożem, a także dodaj do cukinii. Dodaj przyprawy do miski z warzywami: cukier, sól, czarny pieprz, wlej ocet i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj sałatkę, przykryj miskę pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Kilka razy w tym czasie mieszamy cukinię, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na masie warzywnej.
W międzyczasie przygotujemy słoiki do przygotowania. Lepiej jest wziąć małe puszki, na przykład 0,5 litra. Moje puszki z bieżącą wodą i sodą. Wkładamy je do zimnego piekarnika szyjką w dół na ruszcie. Włącz piekarnik na 150 stopni, sterylizuj słoiki przez około 20 minut. Umyj pokrywki, zagotuj i wysusz. Możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób.
podczas marynowania cukinia powinna wypuścić sok, wystarczy jako marynata do przygotowania. Marynowaną cukinię układamy w wysterylizowanych słoikach, zalewamy marynatą pozostałą w misce. Pokrywamy słoiki pokrywkami.
umieść słoiki z cukinią w rondlu, na dnie którego leży szmatka, wlej wodę, aby dotarła do ramion słoików. Włącz ogień i sterylizuj przedmiot przez około 15 minut od momentu zagotowania wody. Zwijamy słoiki pokrywkami. pozwól im ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej do góry nogami. Przechowywać w chłodnym miejscu. Lub natychmiast podawaj do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy