skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis na pigułki (peluski), weź mocną, gęstą główkę kapusty, buraki, sól, cukier, ocet, czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu.
Krok 2:
Najpierw przygotuj marynatę, ponieważ będzie potrzebny schłodzony. Dodaj sól, cukier, przyprawy do wody, a na koniec wlej ocet, gotuj mieszaninę przez minutę i wyłącz kuchenkę, pozwól jej ostygnąć, gdy będziesz robić kapustę.
Krok 3:
Obierz buraki-lepiej wziąć średniej wielkości warzywa korzeniowe, słodkie i gęste. Pokrój buraki na kostki lub talerze, jak chcesz.
Krok 4:
Obierz kapustę z okrywowych i zielonych liści i pokrój w kwadraty.
Krok 5:
W czystych słoikach (nie trzeba ich sterylizować) ułóż kawałki kapusty, buraki warstwami, dodaj czosnek pokrojony w płatki.
Krok 6:
Napełnij zawartość słoików marynatą i umieść w chłodnym miejscu. Możesz spróbować po kilku dniach (w zależności od wielkości pokrojonej kapusty), ale bardziej niezawodny po tygodniu: kapusta jest marynowana, nasycona aromatem liścia laurowego, czosnku, nabierze przyjemnego liliowo-różowego koloru.
kapusta Piluska z burakami na zimę-kto jej nie lubi?
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g