morele we własnym soku

Spróbuj słodkich, soczystych i niesamowicie apetycznych moreli! Morele to owoce drzewa owocowego, które zawierają dużą ilość składników odżywczych: witamin, żelaza, wapnia i potasu. W okresie dojrzewania moreli nie zapomnij zrobić zbioru na zimę. Znając przepis, morele we własnym soku możesz łatwo udekorować ciasta i ciasta, przygotować desery.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 31 g
127 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 16 h

aby stworzyć puste miejsce na zimę, musisz wziąć twarde, gęste morele. Dobrze spłucz, pozostaw do wyschnięcia i wyjmij nasiona z owoców. Słoiki należy wysterylizować i włożyć do nich przygotowane plasterki moreli, posypując każdą z warstw cukrem granulowanym. Aby owoce leżały mocniej, pojemnik musi być dobrze wstrząśnięty. Następnie słoiki są przykryte pokrywkami i pozostają w chłodnym miejscu przez noc.

następnego dnia morele wypuszczą sok i będzie ich mniej. Możesz zgłosić jeszcze kilka plasterków do góry słoika, a następnie dodać kwas cytrynowy.

przygotuj garnek z wodą i włóż do niego ręcznik, aby słoiki nie dotykały dna garnka. Gdy woda się zagotuje, morele należy sterylizować przez 10 minut. Następnie dobrze Zakręć słoiki i zawiń je w ciepły koc, aż całkowicie ostygną. Morele we własnym soku to najlepszy przysmak w sezonie zimowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy