skład / składniki
metoda gotowania
aby stworzyć puste miejsce na zimę, musisz wziąć twarde, gęste morele. Dobrze spłucz, pozostaw do wyschnięcia i wyjmij nasiona z owoców. Słoiki należy wysterylizować i włożyć do nich przygotowane plasterki moreli, posypując każdą z warstw cukrem granulowanym. Aby owoce leżały mocniej, pojemnik musi być dobrze wstrząśnięty. Następnie słoiki są przykryte pokrywkami i pozostają w chłodnym miejscu przez noc.
następnego dnia morele wypuszczą sok i będzie ich mniej. Możesz zgłosić jeszcze kilka plasterków do góry słoika, a następnie dodać kwas cytrynowy.
przygotuj garnek z wodą i włóż do niego ręcznik, aby słoiki nie dotykały dna garnka. Gdy woda się zagotuje, morele należy sterylizować przez 10 minut. Następnie dobrze Zakręć słoiki i zawiń je w ciepły koc, aż całkowicie ostygną. Morele we własnym soku to najlepszy przysmak w sezonie zimowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g