pięć minut kapusty

Zrób własną ulubioną kapustę! Najlepszy przepis! Pięć minut to marynowana kapusta, którą wielu słusznie uważa za jedną z najbardziej lubianych sałatek z białej kapusty. Hostessy uwielbiają ten przepis za jego szybkość. Tak, tytuł mówi wszystko! Kapusta jest marynowana w ciągu dnia. Okazuje się bardzo, bardzo smaczne. Zaskakujące jest również to, że zestaw składników jest bardzo mały. Do gotowania musisz wybrać dobrej jakości warzywa. Pożądane jest, aby główka kapusty była soczysta, a nie powolna. To samo dotyczy marchwi.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
51 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

odnośnie przypraw: ilość przypraw można dostosować do smaku. Na przykład z goździkami można łatwo przesadzić, więc w składnikach wskazany jest tylko jeden pączek. Ale ci, którzy lubią bardziej aromatyczne, mogą wziąć większą ilość. To samo dotyczy pozostałych przypraw. Cukier w marynacie jest również kwestią gustu. Niektórym wydaje się, że 100 gramów to za mało. Następnie musisz wziąć do smaku.

1. Uwolnij główkę kapusty z górnych liści. Szynkujemy cienko. Możesz pokroić kapustę nożem lub użyć urządzeń przeznaczonych do rozdrabniania.

2. Obierz marchewki. Umyć pod bieżącą wodą. pocieramy marchewki na grubej tarce.

3. Przenieś warzywa do dużej miski lub rondla. Myj ręce. Jest to konieczne, aby marchew i kapusta wypuściły sok. Nie powinieneś być zbyt gorliwy, musisz to zrobić ostrożnie.

4. Obierz czosnek, przepuść goździki przez prasę. Można je również zetrzeć. Rozłóż czosnek w misce z warzywami. Mieszać.

5. Wlej odpowiednią ilość wody do innego rondla. Wysyłamy ją do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia. Wlej ocet, olej roślinny do wrzącej wody, wlej cukier i sól. Dodajemy również przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki.

6. Wlać kapustę z marchewką gorącą marynatą. Przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw do marynowania na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

po określonym czasie kapustę można jeść.

pyszna kapusta dla Ciebie! Miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy