skład / składniki
metoda gotowania
odnośnie przypraw: ilość przypraw można dostosować do smaku. Na przykład z goździkami można łatwo przesadzić, więc w składnikach wskazany jest tylko jeden pączek. Ale ci, którzy lubią bardziej aromatyczne, mogą wziąć większą ilość. To samo dotyczy pozostałych przypraw. Cukier w marynacie jest również kwestią gustu. Niektórym wydaje się, że 100 gramów to za mało. Następnie musisz wziąć do smaku.
1. Uwolnij główkę kapusty z górnych liści. Szynkujemy cienko. Możesz pokroić kapustę nożem lub użyć urządzeń przeznaczonych do rozdrabniania.
2. Obierz marchewki. Umyć pod bieżącą wodą. pocieramy marchewki na grubej tarce.
3. Przenieś warzywa do dużej miski lub rondla. Myj ręce. Jest to konieczne, aby marchew i kapusta wypuściły sok. Nie powinieneś być zbyt gorliwy, musisz to zrobić ostrożnie.
4. Obierz czosnek, przepuść goździki przez prasę. Można je również zetrzeć. Rozłóż czosnek w misce z warzywami. Mieszać.
5. Wlej odpowiednią ilość wody do innego rondla. Wysyłamy ją do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia. Wlej ocet, olej roślinny do wrzącej wody, wlej cukier i sól. Dodajemy również przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki.
6. Wlać kapustę z marchewką gorącą marynatą. Przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw do marynowania na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
po określonym czasie kapustę można jeść.
pyszna kapusta dla Ciebie! Miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g