pomidory palce lizać bez sterylizacji na zimę

najsmaczniejsze pomidory w puszkach na zimę! Najsmaczniejsze marynowane pomidory, jakie próbowałem. Pyszne są same pomidory, a nawet solanka. Ponadto przepis wykorzystuje minimalną ilość przypraw i przypraw. Radzę zrobić taki przedmiot!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak polizać palce pomidorów bez sterylizacji na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do solenia i marynowania nadają się małe pomidory o wydłużonym kształcie - śliwkowe. Wybierz dojrzałe pomidory o jednolitym kolorze bez uszkodzeń, najlepiej gruntowe. Dostałem 3 puszki przedmiotu obrabianego: jeden litr i dwa 0,75 litra. Do każdej z trzech puszek trafia 1 łyżeczka octu. Na 2 litry - 2 łyżki, na 3 litry - 3 łyżki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Mam małe słoiki, więc wlewam do nich trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10-15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika (aby słoik nie pękł), zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut, a następnie spuść wodę. Gotuj pokrywki przez 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do każdego słoika włóż połowę-lub liść laurowy, kilka groszków ziela angielskiego. Oczywiście możesz dodać inne przyprawy i przyprawy: ktoś lubi wkładać pąki goździków, ktoś parasole koperkowe lub estragon. Ale ten przepis jest dobry, ponieważ bardzo smaczne pomidory uzyskuje się przy minimalnej ilości przypraw i przypraw

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj pomidory, osusz. Jeśli masz pomidory z gałązkami, możesz je zostawić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nakłuj każdego pomidora 3-4 razy wykałaczką w okolicy łodygi. Należy to zrobić, aby skórka pomidorów nie pękła, gdy zalewamy je wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pomidory szczelnie w słoiku. Aby zmieścić więcej pomidorów, kilkakrotnie uderz słoik w ręcznik złożony kilka razy na stole.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę i zalej pomidory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj i odstaw na 7-10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spuść wodę. Dodaj sól i cukier w ilości 2 łyżek soli i cukru na 1 litr wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść marynatę na ogniu i zagotuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy marynata się zagotuje, dodaj posiekany czosnek do słoika. Powinien być bardzo mały i stworzyć w słoiku iluzję płatków śniegu. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub posiekać nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czosnku powinno być dużo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zalej pomidory wrzącą marynatą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I wlej ocet bezpośrednio do słoików. Ocet 6-9 %. Jeśli masz esencję, rozcieńcz ją do stanu octu w stosunku 1: 10. Zamknij słoiki zakrętkami lub zwiń.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć słoiki i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną. Sterylizacja nie jest wymagana.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Takie pomidory są doskonale przechowywane w zwykłych warunkach mieszkaniowych bez lodówki. Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy