skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak polizać palce pomidorów bez sterylizacji na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do solenia i marynowania nadają się małe pomidory o wydłużonym kształcie - śliwkowe. Wybierz dojrzałe pomidory o jednolitym kolorze bez uszkodzeń, najlepiej gruntowe. Dostałem 3 puszki przedmiotu obrabianego: jeden litr i dwa 0,75 litra. Do każdej z trzech puszek trafia 1 łyżeczka octu. Na 2 litry - 2 łyżki, na 3 litry - 3 łyżki.
Krok 2:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Mam małe słoiki, więc wlewam do nich trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10-15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika (aby słoik nie pękł), zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut, a następnie spuść wodę. Gotuj pokrywki przez 5-7 minut.
Krok 3:
Do każdego słoika włóż połowę-lub liść laurowy, kilka groszków ziela angielskiego. Oczywiście możesz dodać inne przyprawy i przyprawy: ktoś lubi wkładać pąki goździków, ktoś parasole koperkowe lub estragon. Ale ten przepis jest dobry, ponieważ bardzo smaczne pomidory uzyskuje się przy minimalnej ilości przypraw i przypraw
Krok 4:
Dobrze umyj pomidory, osusz. Jeśli masz pomidory z gałązkami, możesz je zostawić.
Krok 5:
Nakłuj każdego pomidora 3-4 razy wykałaczką w okolicy łodygi. Należy to zrobić, aby skórka pomidorów nie pękła, gdy zalewamy je wrzącą wodą.
Krok 6:
Umieść pomidory szczelnie w słoiku. Aby zmieścić więcej pomidorów, kilkakrotnie uderz słoik w ręcznik złożony kilka razy na stole.
Krok 7:
Zagotuj wodę i zalej pomidory.
Krok 8:
Przykryj i odstaw na 7-10 minut.
Krok 9:
Następnie spuść wodę. Dodaj sól i cukier w ilości 2 łyżek soli i cukru na 1 litr wody.
Krok 10:
Umieść marynatę na ogniu i zagotuj.
Krok 11:
Gdy marynata się zagotuje, dodaj posiekany czosnek do słoika. Powinien być bardzo mały i stworzyć w słoiku iluzję płatków śniegu. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub posiekać nożem.
Krok 12:
Czosnku powinno być dużo.
Krok 13:
Zalej pomidory wrzącą marynatą.
Krok 14:
I wlej ocet bezpośrednio do słoików. Ocet 6-9 %. Jeśli masz esencję, rozcieńcz ją do stanu octu w stosunku 1: 10. Zamknij słoiki zakrętkami lub zwiń.
Krok 15:
Odwróć słoiki i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną. Sterylizacja nie jest wymagana.
Krok 16:
Takie pomidory są doskonale przechowywane w zwykłych warunkach mieszkaniowych bez lodówki. Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g