lekko solone ogórki w 5 minut

takie lekko solone ogórki są dobre latem, w upale, z ziemniakami w mundurze! I ogólnie takie ogórki są dobre. Jak sałatka, jak sól i pieprz, a nie tak Zwykle jak świeży ogórek z ogrodu. A jeśli jesteś ospały i nie z ogrodu, zdecydowanie nie solić!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

1. Pokrój ogórki na pół w poprzek, a następnie na 4 części wzdłuż. Włóż do miski, a najlepiej natychmiast do torby.
2. Do ogórków dodaj sól, pieprz, posiekaj zioła i czosnek. Wymieszać. Jeśli ogórki są już w torbie-zawiąż i wstrząśnij. Jeśli w misce-po wymieszaniu przenieś do torby i zawiąż.
3. Pozostaw ogórki na 5 minut lub po prostu NA (są smaczniejsze na zimno i nie wpływa to szczególnie na proces solenia).
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy