kapusta po piotrowsku na zimę

uwielbiasz marynowaną kapustę? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Używam tego przepisu, ponieważ kapusta okazuje się bardzo smaczna. Ponadto można go jeść niemal natychmiast, a także przechowywać na zimę. Ulubione danie z ziemniakami, mogę je jeść nawet samodzielnie. Bardzo smaczne!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
61 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kapusta do tego zbioru musi być późna, Biała, soczysta i smaczna. Posiekaj ją. Robię to na specjalnej tarce-oszczędza czas, a kapusta jest posiekana dość cienko i równomiernie. Ale możesz to zrobić zwykłym nożem.

zetrzyj marchewki na grubej tarce, połóż na kapuście. Pokrój cebulę według własnego gustu - możesz bardzo drobno, możesz na pół pierścienia, możesz na duże kawałki. Wyciśnij czosnek przez prasę (czasami kroję na cienkie plasterki). Dodaj cebulę i czosnek do miski z kapustą, dobrze wymieszaj wszystkie warzywa.

wlej wodę do garnka i wyślij ją do pieca, aby się rozgrzała. Dodaj sól, cukier, olej roślinny. Nie zapomnij mieszać, aż wszystkie kryształy soli i cukru się rozpuszczą. Doprowadź płyn do wrzenia.

zmniejsz ciepło, powoli i delikatnie wlej ocet. Przytrzymaj mieszaninę na kuchence przez kolejne pół minuty, a następnie zalej przygotowane warzywa marynatą. Wymieszaj je dobrze, a następnie mocno, naciskając łyżką, włóż do sterylnych słoików, zwiń.

po schłodzeniu przechowuj taką kapustę w chłodnym i ciemnym miejscu. Nawiasem mówiąc, część nie może być zwinięta, ale pozostawiona na najbliższą kolację, ponieważ za 3 godziny będzie gotowa. Jedyną rzeczą jest to, że w tym przypadku musisz trzymać go pod prasą przez ten czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy