skład / składniki
metoda gotowania
kapusta do tego zbioru musi być późna, Biała, soczysta i smaczna. Posiekaj ją. Robię to na specjalnej tarce-oszczędza czas, a kapusta jest posiekana dość cienko i równomiernie. Ale możesz to zrobić zwykłym nożem.
zetrzyj marchewki na grubej tarce, połóż na kapuście. Pokrój cebulę według własnego gustu - możesz bardzo drobno, możesz na pół pierścienia, możesz na duże kawałki. Wyciśnij czosnek przez prasę (czasami kroję na cienkie plasterki). Dodaj cebulę i czosnek do miski z kapustą, dobrze wymieszaj wszystkie warzywa.
wlej wodę do garnka i wyślij ją do pieca, aby się rozgrzała. Dodaj sól, cukier, olej roślinny. Nie zapomnij mieszać, aż wszystkie kryształy soli i cukru się rozpuszczą. Doprowadź płyn do wrzenia.
zmniejsz ciepło, powoli i delikatnie wlej ocet. Przytrzymaj mieszaninę na kuchence przez kolejne pół minuty, a następnie zalej przygotowane warzywa marynatą. Wymieszaj je dobrze, a następnie mocno, naciskając łyżką, włóż do sterylnych słoików, zwiń.
po schłodzeniu przechowuj taką kapustę w chłodnym i ciemnym miejscu. Nawiasem mówiąc, część nie może być zwinięta, ale pozostawiona na najbliższą kolację, ponieważ za 3 godziny będzie gotowa. Jedyną rzeczą jest to, że w tym przypadku musisz trzymać go pod prasą przez ten czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g