chrzan klasyczny pomidor chrzan czosnek na zimę

tradycyjny rosyjski dressing do przystawek i dań mięsnych! Chrzan pomidorowy to jeden z najbardziej lubianych sosów narodowych w Rosji. Wielu kocha to tak bardzo, że po prostu kładzie się na chlebie. Klasyczny chrzan pomidorowy jest przygotowywany dość łatwo i przynosi wiele przyjemności.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne gówno? Aby być szczęśliwym, wystarczy zaopatrzyć się w dużo dojrzałych pomidorów, czosnku i chrzanu. Więc zaczynamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek pozbądźmy się naszych pomidorów ze skóry i - najlepiej-nasion. Te ostatnie, określam, powodują fermentację, w związku z czym można uzyskać kwaśne błoto, a nie chrzan, lub eksplodujące puszki. Ale jeśli chrzan nie grozi stagnacją w lodówce, kości można bezpiecznie zostawić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz umyj i obierz czosnek i chrzan.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przepuszczamy pomidory wraz z czosnkiem i chrzanem przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw pomiń pomidory. Jak widać, moja wersja z nasionami, to znaczy nie jest przeznaczona do długotrwałego przechowywania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj chrzan.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bądź ostrożny i staraj się szybko wykonać ten etap, ponieważ opary ze świeżego chrzanu uwalniane podczas mielenia silnie korodują Oczy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otrzymamy płynną masę, którą należy posolić do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj i wlej do szklanego słoika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść w chłodnym miejscu do zaparzenia. Im dłużej chrzan jest podawany, tym jest smaczniejszy. Chociaż możesz go zjeść natychmiast po ugotowaniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ten przepis kulinarny jest przeznaczony specjalnie dla" szybkiego jedzenia " chrzanu, na podstawie którego można nawet użyć zielonych pomidorów. Ale liczba czerwonych pomidorów nie powinna być niższa niż dwie piąte całości. Cóż, kto jest silny w matematyce, zrozumie mnie. Miło cię zjeść!

powtarzam, że chrzan przygotowany z dojrzałych pomidorów bez nasion można zwinąć w słoiki na zimę. Sterylizujemy słoiki w dowolny dogodny sposób, ale nie ma sensu sterylizować samego przedmiotu obrabianego - chrzan ma doskonałe właściwości konserwujące.

i jak dobrze jest spędzać długie zimowe wieczory, siedząc w domu na kanapie, w przedziale z tym cudownym pieprzem, piklem i pijąc ten Twix szklanką lub inną wódką.
czego jeszcze potrzebujesz? Tak, to nic! Zadbaj o to z wyprzedzeniem i przygotuj pyszny sos na przyszłość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy