pomidory w soku jabłkowym na zimę
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Moje pomidory. Puszki myjemy i sterylizujemy.
Krok 2:
Umieść liść laurowy i ziele angielskie na dnie słoików. Napełnij słoiki pomidorami
Krok 3:
Teraz przygotuj marynatę: wlej sok jabłkowy do pojemnika, dodaj sól, a jeśli potrzebujesz cukru do smaku ( jeśli sok jest kwaśny) i zagotuj marynatę.
Krok 4:
Pomidory zalać wrzącą marynatą, przykryć słoiki gotowanymi pokrywkami i pozostawić na pół godziny.
Krok 5:
Wlej marynatę z powrotem do miski i ponownie zagotuj. Ząbki obranego czosnku wkładamy do słoików.
Krok 6:
Ponownie napełnij pomidory wrzącą marynatą i zwiń słoiki. Odwróć słoiki, zawiń w ciepły koc i pozostaw na noc, aż ostygną.
Krok 7:
Pachnące pomidory są gotowe.Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g