Sałatka Donskoy na zimę bez sterylizacji

pyszna, jasna, soczysta i obfita sałatka warzywna na zimę! Sałatka Donskaya w chłodne zimowe wieczory przypomni swoim jasnym i apetycznym wyglądem o letnich słonecznych dniach, doskonale uzupełni posiłek całej rodziny na lunch lub kolację, a także urozmaici i sprawi, że codzienne menu będzie bardziej satysfakcjonujące. Taka sałatka może działać jako samodzielna przekąska na świątecznym stole lub pożywna przekąska między głównymi posiłkami w dni powszednie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
50 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proces przygotowania takiej sałatki jest dość prosty. Przepisy na sałatkę Donskoy nie są nieliczne, różnią się zestawem warzyw. Zwykle taka sałatka jest przygotowywana do przyszłego użytku na zimę, kiedy na stronie gotuje się dużo warzyw. A przygotowanie tej sałatki to świetny sposób na szybkie i proste wprowadzenie ich do biznesu. Natychmiast przygotujemy puszki do przedmiotu obrabianego: myjemy je sodą i sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów. Zagotuj pokrywki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki do takiego zbioru nie nadają się nawet do "prezentacji", czyli takie, które nie są zbyt piękne i równe. Ogórki na sałatkę myjemy, odcinamy końcówki po obu stronach i kroimy je w koła lub połówki, ćwiartki kół, jeśli ogórki są duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory lepiej używać gęstych i niezbyt dojrzałych, aby nie zamieniły się w sałatkę w koncentrat pomidorowy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moja papryka, Wytnij łodygę z nasionami. Miąższ papryki kroimy w paski lub kostki, kto lubi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby uzyskać odrobinę smaku i smaku, możesz dodać kilka ząbków czosnku do liczby składników. Obieramy je z folii i kroimy w małe kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogórki, paprykę, cebulę i marchewkę wkładamy do rondla lub rondla z grubym dnem, wlewamy trochę wody. Podpalamy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj pomidory i czosnek, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż cukier, sól, liść laurowy, wlej olej roślinny i ocet stołowy. Wymieszaj, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Wyłącz ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sałatkę układamy w sterylnych słoikach. Zwijamy je pokrywkami. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej pod "futrem" i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy