brzoskwinie we własnym soku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj brzoskwinie, zalej wrzącą wodą, a następnie pokrój w plasterki. Musisz starać się, aby plasterki były mniej więcej tego samego rozmiaru i grubości.
2. Wymieszaj cukier i kwas cytrynowy w misce.
3. Do przygotowanego słoika (dokładnie wysterylizowanego!) ułóż plasterki brzoskwiń i mieszankę cukru warstwami.
4. Przykryj słoik pokrywką i sterylizuj przez 40 minut, potrząsając nim kilka razy.
5. Zwijamy słoik sterylną pokrywką, odwracamy, owijamy i pozostawiamy do ostygnięcia na jeden dzień.
brzoskwinie są gotowe i można je przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g