brzoskwinie we własnym soku

Jasny kęs przypomni słońce i lato w mroźną zimę! Brzoskwinie we własnym soku to przygotowanie, które może być niezależnym deserem. Lub pyszne i soczyste słodkie brzoskwinie można dodać do twarogu, naleśników, zapiekanek, owsianki. A nawet jako nadzienie do ciast i pasztecików.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 38 g
151 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Umyj brzoskwinie, zalej wrzącą wodą, a następnie pokrój w plasterki. Musisz starać się, aby plasterki były mniej więcej tego samego rozmiaru i grubości.

2. Wymieszaj cukier i kwas cytrynowy w misce.

3. Do przygotowanego słoika (dokładnie wysterylizowanego!) ułóż plasterki brzoskwiń i mieszankę cukru warstwami.

4. Przykryj słoik pokrywką i sterylizuj przez 40 minut, potrząsając nim kilka razy.

5. Zwijamy słoik sterylną pokrywką, odwracamy, owijamy i pozostawiamy do ostygnięcia na jeden dzień.

brzoskwinie są gotowe i można je przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy