Konserwacja fasoli w domu

Naucz się zbierać rośliny strączkowe na zimę! Prosta metoda. Konserwacja fasoli w domu nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. W tym celu smaczny i zdrowy preparat zachwyci rodzinę w zimnych porach roku. Jeśli słoiki zostaną wysterylizowane w piekarniku, zajmie to około 15 minut. Nad parą wystarczy przytrzymać słoik przez 7 minut. Podczas sterylizacji w kuchence mikrofalowej należy wlać około 100 ml wody do słoików i podgrzewać przez 2 minuty z maksymalną mocą. Musisz zdobyć puszki za pomocą uchwytów do garnków, aby nie poparzyć rąk.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 73 % 22 g
131 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 9 h 30 min

1. Sortujemy fasolę. Do przedmiotu wybieramy tylko gęste ziarna, odrzucamy pomarszczone i robakowate. Wyselekcjonowaną fasolę wkładamy do miski i napełniamy zimną wodą. Pozostaw do namoczenia.

2. Po czterech godzinach spuść wodę, napełnij fasolę świeżą wodą. Pozostaw na kolejne cztery godziny. Po określonym czasie myjemy fasolę pod bieżącą wodą, spuszczamy wszystkie resztki, które pozostały.

3. Przenieś fasolę do rondla z grubym dnem, zalej wodą. Woda powinna całkowicie pokryć rośliny strączkowe. Wysyłamy do ognia. Doprowadzić do wrzenia, po czym spuścić wodę. Ponownie napełnij czystą wodą.

4. Gdy woda znów się zagotuje, wlej olej roślinny do rondla, wlej cukier. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj fasolę przez 40 minut. W takim przypadku nie zamykamy pokrywy. Upewnij się, że woda nie gotuje się, jeśli to konieczne, dodaj.

5. Po określonym czasie dodaj sól, gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie wlej ocet, trzymaj w ogniu przez minutę lub dwie.

6. Podczas gotowania fasoli przygotowujemy słoiki. Dokładnie je umyj, a następnie sterylizuj w dowolny dogodny sposób (w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad parą). Przykryj pokrywki wrzącą wodą.

7. Wrzącą fasolę układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Zwiń hermetycznie.

8. Obracamy puste miejsca do góry nogami, owijamy je w koc lub koc. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie, około jednego dnia.

następnie przenosimy słoiki do stałego miejsca przechowywania.

możesz przechowywać w piwnicy, piwnicy lub innym ciemnym, chłodnym miejscu.

miłej degustacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy