pikantna sałatka z cukinii na zimę

przygotuj pyszną mieszankę warzyw na zimę! Pikantna sałatka z cukinii przygotowana na zimę pomoże gospodyni więcej niż raz. Taką sałatkę można uzupełnić dowolnym dodatkiem, a także daniami mięsnymi. Jeśli cukinia nie jest najmłodsza, skórkę należy obrać i usunąć nasiona. W takim przypadku warzywa należy zważyć po oczyszczeniu. Paprykę można również obrać cienką warstwą lub pozostawić bez zmian. W przepisie nie jest czyszczony, ale w razie potrzeby można to zrobić. Ilość chili można dostosować do smaku, dodać trochę więcej lub mniej.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 80 % 8 g
42 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

jak zrobić pikantną sałatkę z cukinii na zimę?

1. Zajmijmy się przygotowaniem składników. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odcinamy końce po obu stronach. Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, z żebrem około 2 centymetrów.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród. Następnie umyj pod bieżącą wodą. Przygotowane warzywo kroimy w kostkę. Dobrze, jeśli papryka jest mięsista i jasna, na przykład czerwona. Chili pokroić w pierścienie. Najlepiej pracować z chili w rękawiczkach, aby uniknąć poparzenia rąk.

3. Cukinię wkładamy do rondla, wysyłamy do ognia. Natychmiast wlej do nich cukier i sól, delikatnie wymieszaj. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Po określonym czasie włóż paprykę do rondla. Dodaj olej roślinny. Mieszać. Warzywa dusimy przez około pół godziny od momentu wrzenia.

5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. 15 minut przed gotowaniem dodaj czosnek i chili do garnka.

6. Na koniec dodaj ocet, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na ogniu przez 1-2 minuty.

7. Zdejmij patelnię z ognia, połóż gorącą sałatkę na wcześniej wysterylizowanych słoikach. Zwiń hermetycznie.

8. Obracamy puste miejsca do góry nogami, owijamy je ciepłym kocem lub kocem. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie, około jednego dnia.

po określonym czasie przenosimy słoiki z sałatką do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub piwnicy. Z podanej ilości składników uzyskuje się jeden litr i 400 mililitrów sałaty. Można go umieścić w słoikach o wymaganej objętości.

miłej degustacji!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g

Podobne przepisy