skład / składniki
metoda gotowania
na początek umyj wszystkie warzywa, osusz ręcznikiem, Wyczyść. Następnie pokrój cebulę w pierścienie, pokrój ogórki i pomidory w plasterki. Jeśli masz duże ogórki i pomidory, każde koło można pokroić na pół. Paprykę kroimy również w pierścienie.
w dwóch litrowych słoikach (wcześniej wysterylizowanych) wlej ziele angielskie - do każdego pół łyżeczki. Następnie układamy warzywa warstwami. W jakiej kolejności pójdą-zrób to według własnego gustu. Umieść warzywa mocno, ale nie ściskając.
przejdźmy do przygotowania marynaty. Zrobimy to w ten sposób: podpalamy garnek z wodą, dodajemy do niego cukier i sól, dobrze mieszamy, aby wszystkie kryształy się rozpuściły. Doprowadź płyn do wrzenia.
gdy marynata się zagotuje, wlej ją do słoików nie na samą górę. Pokrywkami zamykamy słoiki i sterylizujemy je (po zagotowaniu wody przez 10-15 minut).
po upływie czasu wyjmujemy słoiki, wlewamy do każdego słoika 1 łyżeczkę. kwas octowy i 1 łyżka. l olej roślinny. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy i owijamy kocem, aż całkowicie ostygną.
sałatka na zimę jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g