ocet winogronowy w domu

ocet winogronowy w domu. Czas fermentacji może się różnić. Idealne 22-30 stopni. Robię taki ocet każdej jesieni.Kończy się szybko, krewni demontują.
LeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
59 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Moje winogrona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel jagody od gałązek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej do słoika. Mam puszkę na 10 litrów, robię na 5 kg.winogron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zagotuj wodę i schłodź do temperatury pokojowej. Wymieszaj cukier i drożdże w wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej do winogron i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj słoik pokrywką wina, wlej wodę do pokrywki. Umieść w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie do fermentacji.Codziennie zakłócamy nasz przyszły ocet i dodajemy wodę do pokrywki. Dopóki nie przestanie wędrować.

po fermentacji octu przecedzamy przez kilka warstw
Marley.I umieść z powrotem w ciepłym miejscu.
gdy nasz płyn stanie się przezroczysty, ostrożnie wlej do
szklane butelki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy