ocet winogronowy w domu
skład / składniki
40
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Moje winogrona.
Krok 2:
Oddziel jagody od gałązek.
Krok 3:
Zmiel blenderem.
Krok 4:
Wlej do słoika. Mam puszkę na 10 litrów, robię na 5 kg.winogron.
Krok 5:
Następnie zagotuj wodę i schłodź do temperatury pokojowej. Wymieszaj cukier i drożdże w wodzie.
Krok 6:
Wlej do winogron i wymieszaj.
Krok 7:
Przykryj słoik pokrywką wina, wlej wodę do pokrywki. Umieść w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie do fermentacji.Codziennie zakłócamy nasz przyszły ocet i dodajemy wodę do pokrywki. Dopóki nie przestanie wędrować.
po fermentacji octu przecedzamy przez kilka warstw
Marley.I umieść z powrotem w ciepłym miejscu.
gdy nasz płyn stanie się przezroczysty, ostrożnie wlej do
szklane butelki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g