warstwowa sałatka pomidorowa na zimę

zbiór warzyw na zimę! Bardzo smaczne! Warstwowa sałatka z pomidorów i cebuli to smaczny i witaminowy preparat na zimę. Do gotowania potrzebujesz minimalnego zestawu składników. A wynik jest doskonały! Pomidory do sałatki należy wybrać dojrzałe, ale elastyczne, o gęstym miąższu. Miękkie i wgniecione owoce nie będą działać!
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 40 % 4 g
63 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

skręty pomidorów to niezastąpiony rodzaj półfabrykatów na zimę. Są solone, marynowane, kwaśne, przygotowywane są z nich różne sałatki i sosy. Za każdym razem z pomidora można przygotować zupełnie nowe, oryginalne przekąski i dania. Oczywiście do gotowania lepiej wybrać pomidory uprawiane we własnym ogrodzie lub kupić od zaufanego sprzedawcy. Bardzo niepożądane jest uciekanie się do warzyw z supermarketu. Najczęściej warzywa sklepowe nie są zadowolone ze swojej jakości, a ponadto są traktowane różnymi pestycydami. Do tego przedmiotu należy wybrać czerwone dojrzałe pomidory o gęstym miąższu.

1. Moje pomidory pod bieżącą wodą. Bardzo ostrożnie Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój pomidory w plasterki.

2. Obierz cebulę z łuski. Pokrój cebulę w plasterki. Grubość krążków cebuli powinna w przybliżeniu odpowiadać grubości pomidorów.

3. Przygotuj marynatę: wlej określoną ilość wody do rondla, wlej tutaj sól i cukier. Dodajemy również kilka liści laurowych, groszek ziela angielskiego i czarny pieprz.

4. Wysyłamy patelnię do ognia. Doprowadź marynatę do wrzenia. Wlej ocet do już wrzącej cieczy. Gotuj przez kilka minut, wyłącz ogień.

5. Pomidory i cebulę układamy warstwami w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Wlać gorącą marynatę. Do każdego słoika wlej kilka łyżek oleju roślinnego.

6. Pokrywamy słoiki pokrywkami. Umieszczamy je w szerokim rondlu. Połóż ręcznik na dnie patelni, aby między słoikami a patelnią znajdowała się warstwa antypoślizgowej tkaniny.

7. Wlej wodę do rondla tak, aby sięgała do ramion słoików. Pożądane jest, aby wszystkie puszki miały taką samą objętość.

8. Kładziemy patelnię na ogniu. Pasteryzujemy półfabrykaty przez 15 minut od momentu wrzenia.

9. Następnie odwróć puszki do góry nogami, zawiń je w ciepły koc. Zostawiamy na jeden dzień. Następnie możesz przenieść półfabrykaty do stałego miejsca przechowywania.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy