pomidory z marchewką na litrowy słoik

Niesamowite pomidory według oryginalnego przepisu! Pomidory z marchewką to wspaniały przepis, ponieważ zamiast masy popularnych warzyw, które są przeznaczone do zwijania (koperek, pietruszka,chrzan,..) stosuje się wierzchołki marchwi, które pozostają nawet po przerzedzeniu łóżek. A smak gotowych pomidorów jest jak pełny zestaw niezbędnych ziół w słoiku! Spróbuj ugotować jeden słoik na próbę, a zapewniam cię, że będziesz zaskoczony i być może nie od razu ustalisz, że ten konkretny słoik został zamknięty wierzchołkami marchwi, a nie tradycyjnymi liśćmi i gałązkami.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
15 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory z marchewką na litrowym słoiku? Przygotuj główne produkty: małe dojrzałe pomidory, wierzchołki marchwi. Potrzebna będzie również sól, trochę cukru pudru, a także ocet 9%. Oprócz powyższego możesz dodać przyprawy, które lubisz: czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puszki do konserw pomidorowych zalać wrzącą wodą. Na dnie litrowego słoika umieść dokładnie umyte wierzchołki marchwi. Wierzchołki powinny być zielone, nie możesz być całkowicie świeży, lekko wysuszony lub całkowicie suchy, najważniejsze jest to, że nie ma żółtych gałęzi niskiej jakości, a także zepsutych i zgniłych. W tych pomidorach włożyłem trochę nasion żółtej gorczycy i ziele angielskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie opłucz pomidory, nakłuj wykałaczką w łodydze każdego z nich. Ta technika zapobiegnie pękaniu skórki pomidora. Umieść pomidory w słoiku tak ciasno, jak to możliwe i z małą zjeżdżalnią. W przyszłości pomidory zmiękną i lekko opadną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej pomidory wrzącą wodą, ale nie od razu, ale stopniowo. Przykryj sterylnymi pokrywkami i odstaw na 20 minut, aby pomidory się rozgrzały. Odcedź wodę do rondla, zagotuj i włóż 2 łyżeczki do samych słoików. sól, granulowany cukier i ocet.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie zalej pomidory wrzącą wodą z garnka. Uszczelnij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Odwróć górę do dołu i zawiń w coś ciepłego. Trzymaj pomidory z wierzchołkami marchwi, aż całkowicie ostygną. Możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy