nadzienie cytrynowe do tarty

z wyraźnym cytrusowym aromatem i smakiem! Nadzienie cytrynowe do tarty jest łatwe i proste. Ciasto z takim nadzieniem okazuje się delikatne, słodko-kwaśne. Pieczenie wygląda bardzo efektownie, jasno i słonecznie. Podawaj z herbatą.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 82 % 31 g
147 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadzienie cytrynowe do tarty? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Cytryny dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Wskazane jest użycie umiarkowanie sztywnej szczotki. Zalej je wrzącą wodą i przytrzymaj przez minutę w gorącej wodzie. Więc skórka straci gorycz, da więcej smaku, a cytryny będą łatwiejsze do mycia. Osusz ręcznikami papierowymi. Przesiej mąkę, wcześniej wyjmij jaja kurze z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę ze wszystkich cytryn za pomocą drobnej tarki. Staraj się nie dotykać białej części, w przeciwnym razie będzie gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W odpowiednim pojemniku wymieszaj skórkę z cytryny z cukrem. Pozostaw na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z 3 cytryn, przecedź go przez sitko do szklanki lub innego wygodnego pojemnika, aby pestki nie dostały się do nadzienia. Okazuje się, że około 200-250 ml soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do mieszanki skórki i cukru. Wymieszać. Wlej sok wyciśnięty z cytryn i ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj jajka w wodzie, wycierając gąbką, osusz ręcznikami papierowymi. Teraz wbij jaja kurze. Ubij trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw nadzienie cytrynowe na 30 minut, aby rozpuścić cały cukier. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić nadzienie cytrynowe aromatycznymi nutami cukru waniliowego lub wanilii, a jeszcze lepiej odrobiną wnętrza strąka waniliowego. Z naturalną wanilią nadzienie będzie miało po prostu niesamowity smak i aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe nadzienie można wykorzystać do przygotowania różnych otwartych ciast, takich jak słynna tarta! Smak jest delikatny, słodko-kwaśny, aromat cytrusowy jest wyraźny. Takie wypieki są idealne na domowe przyjęcie herbaciane. Ze względu na dużą ilość cukru, który działa jako środek konserwujący, takie cytryny można przechowywać w lodówce do miesiąca. Wygodnie jest przygotować go z wyprzedzeniem, ale można go również przygotować w dniu pieczenia.

opcjonalnie do nadzienia cytrynowego można dodać wanilię na czubku noża lub cukier waniliowy, cynamon. Przepis daje możliwość eksperymentowania i poszukiwania nowych kombinacji smakowych i aromatów.

aby uzyskać słodszy smak nadzienia, weź 2 cytryny i jedną pomarańczę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy