skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie cytrynowe do tarty? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Cytryny dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Wskazane jest użycie umiarkowanie sztywnej szczotki. Zalej je wrzącą wodą i przytrzymaj przez minutę w gorącej wodzie. Więc skórka straci gorycz, da więcej smaku, a cytryny będą łatwiejsze do mycia. Osusz ręcznikami papierowymi. Przesiej mąkę, wcześniej wyjmij jaja kurze z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Usuń skórkę ze wszystkich cytryn za pomocą drobnej tarki. Staraj się nie dotykać białej części, w przeciwnym razie będzie gorzki.
Krok 3:
W odpowiednim pojemniku wymieszaj skórkę z cytryny z cukrem. Pozostaw na 15 minut.
Krok 4:
Wyciśnij sok z 3 cytryn, przecedź go przez sitko do szklanki lub innego wygodnego pojemnika, aby pestki nie dostały się do nadzienia. Okazuje się, że około 200-250 ml soku.
Krok 5:
Dodaj mąkę do mieszanki skórki i cukru. Wymieszać. Wlej sok wyciśnięty z cytryn i ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Dobrze umyj jajka w wodzie, wycierając gąbką, osusz ręcznikami papierowymi. Teraz wbij jaja kurze. Ubij trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładka.
Krok 7:
Pozostaw nadzienie cytrynowe na 30 minut, aby rozpuścić cały cukier. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić nadzienie cytrynowe aromatycznymi nutami cukru waniliowego lub wanilii, a jeszcze lepiej odrobiną wnętrza strąka waniliowego. Z naturalną wanilią nadzienie będzie miało po prostu niesamowity smak i aromat.
Krok 8:
Gotowe nadzienie można wykorzystać do przygotowania różnych otwartych ciast, takich jak słynna tarta! Smak jest delikatny, słodko-kwaśny, aromat cytrusowy jest wyraźny. Takie wypieki są idealne na domowe przyjęcie herbaciane. Ze względu na dużą ilość cukru, który działa jako środek konserwujący, takie cytryny można przechowywać w lodówce do miesiąca. Wygodnie jest przygotować go z wyprzedzeniem, ale można go również przygotować w dniu pieczenia.
opcjonalnie do nadzienia cytrynowego można dodać wanilię na czubku noża lub cukier waniliowy, cynamon. Przepis daje możliwość eksperymentowania i poszukiwania nowych kombinacji smakowych i aromatów.
aby uzyskać słodszy smak nadzienia, weź 2 cytryny i jedną pomarańczę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g