skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać danie od przepuszczenia umytych pomidorów przez maszynkę do mięsa lub zmielenia ich w blenderze.
Krok 3:
Następnie myjemy cukinię, obieramy je, odcinamy końcówki, usuwamy nasiona, kroimy w półpierścienie.
Krok 4:
Obrane papryki i marchewki są również krojone w małe pierścienie i koła.
Krok 5:
Następnie umieść wszystkie składniki w jednym dużym rondlu (lub patelni z grubym dnem), dodaj olej roślinny, cukier, ocet, sól, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Umieść masę na średnim ogniu.
Krok 7:
Dusić powstałą masę przez 40-50 minut podczas mieszania.
Krok 8:
Po tym czasie układamy gotowe lecho w wysterylizowanych słoikach i zwijamy pokrywki. Teraz owijamy słoiki i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ostygną. Za kilka dni lecho można otworzyć i zjeść! Smacznego!
to chyba najbardziej niezwykłe lecho, jakie kiedykolwiek próbowałem. I zjadłem go odwiedzając moją ukochaną teściową, z którą jesteśmy niezwykle przyjaźni. Jest moim mistrzem w przygotowywaniu różnych potraw, więc często konsultuję się z nią w sprawie niektórych potraw i biorę od niej najbardziej mi się podobają przepisy. Nigdy nie przestaje zaskakiwać niezwykłymi kulinarnymi przysmakami za każdym razem, gdy pojawiam się w jej domu. To od niej nauczyłem się gotować lecho z pomidorów, cukinii, marchwi i papryki. Pospiesznie podzieliłem się z Tobą tym niezwykłym przepisem w nadziei, że spodoba ci się wynik. Bardzo dobrze ta sałatka warzywna nadaje się jako przystawka do dań głównych: mięsa lub ryb, a także różnych dodatków: tłuczonych ziemniaków, ryżu, kaszy gryczanej, makaronu. Uwielbiam jeść to lecho i po prostu z chlebem, aby poczuć cały jego smak. Ogólnie rzecz biorąc, dania warzywne w mojej rodzinie są priorytetem - a jednocześnie nie ma znaczenia, czy są świeże, duszone, pieczone czy konserwowane. Kochamy je i spożywamy w każdej formie i w dużych ilościach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g