lecho z pomidorów, cukinii i marchwi bez cebuli na zimę

bardzo smaczna i prosta przystawka jest dobra do każdego posiłku! Pyszne lecho z mieszanki warzyw według prostego przepisu w zwykły sposób. Nadaje się jako przystawka do dań głównych. Niezastąpione danie na zimę-czas, kiedy przychodzi czas na odkorkowanie konserwacji.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać danie od przepuszczenia umytych pomidorów przez maszynkę do mięsa lub zmielenia ich w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie myjemy cukinię, obieramy je, odcinamy końcówki, usuwamy nasiona, kroimy w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane papryki i marchewki są również krojone w małe pierścienie i koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść wszystkie składniki w jednym dużym rondlu (lub patelni z grubym dnem), dodaj olej roślinny, cukier, ocet, sól, wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść masę na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić powstałą masę przez 40-50 minut podczas mieszania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po tym czasie układamy gotowe lecho w wysterylizowanych słoikach i zwijamy pokrywki. Teraz owijamy słoiki i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ostygną. Za kilka dni lecho można otworzyć i zjeść! Smacznego!

to chyba najbardziej niezwykłe lecho, jakie kiedykolwiek próbowałem. I zjadłem go odwiedzając moją ukochaną teściową, z którą jesteśmy niezwykle przyjaźni. Jest moim mistrzem w przygotowywaniu różnych potraw, więc często konsultuję się z nią w sprawie niektórych potraw i biorę od niej najbardziej mi się podobają przepisy. Nigdy nie przestaje zaskakiwać niezwykłymi kulinarnymi przysmakami za każdym razem, gdy pojawiam się w jej domu. To od niej nauczyłem się gotować lecho z pomidorów, cukinii, marchwi i papryki. Pospiesznie podzieliłem się z Tobą tym niezwykłym przepisem w nadziei, że spodoba ci się wynik. Bardzo dobrze ta sałatka warzywna nadaje się jako przystawka do dań głównych: mięsa lub ryb, a także różnych dodatków: tłuczonych ziemniaków, ryżu, kaszy gryczanej, makaronu. Uwielbiam jeść to lecho i po prostu z chlebem, aby poczuć cały jego smak. Ogólnie rzecz biorąc, dania warzywne w mojej rodzinie są priorytetem - a jednocześnie nie ma znaczenia, czy są świeże, duszone, pieczone czy konserwowane. Kochamy je i spożywamy w każdej formie i w dużych ilościach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy