ciasto piekarnicze na wodzie z mlekiem

bardzo delikatne, miękkie i przewiewne ciasto drożdżowe! Ciasto na ciasta piekarnicze na wodzie z mlekiem nadaje się do każdego wypieku, zarówno ze słodkim, jak i nie słodkim nadzieniem. Oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga czasu, ale wynik zadowoli Ciebie i twoje gospodarstwo domowe. Przygotowanie ciasta drożdżowego lepiej zrobić w niedzielne popołudnie, kiedy czas pozwala, aby można było poświęcić mu wystarczająco dużo uwagi, co szczególnie lubi to ciasto. Z zastrzeżeniem prostych zasad ciasto drożdżowe na pewno się uda.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 73 % 38 g
232 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy ciasto drożdżowe w klasyczny sposób na cieście. Pierwsza subtelność przygotowania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Wlej ciepłą wodę do szklanki (jej temperatura powinna wynosić około 30 stopni), wodę można podgrzać w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najważniejsze jest, aby nie przegrzewać wody, w przeciwnym razie można" zabić " drożdże. Temperaturę można określić, zanurzając palec w wodzie, należy tolerować. Dodaj cukier i łyżkę mąki do wody, wymieszaj. Teraz wlej suche drożdże, wymieszaj mieszaninę. Umieść szklankę w ciepłym miejscu, ale nie musisz jej przykrywać. Po 15 minutach na powierzchni powinna powstać Czapka z drożdży. Jeśli się pojawiła, oznacza to, że wszystko zostało zrobione poprawnie. Drożdże zostały aktywowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy jaja kurze do głębokiej miski, łamiemy je widelcem, nie trzeba ubijać, aż się spienią, najważniejsze jest to, że jajka się rozchodzą. Wlej szklankę ciepłego mleka (jego temperatura powinna również wynosić około 30 stopni), trzy łyżki oleju roślinnego i gotowe ciasto. Wszystko mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Mąkę lepiej przesiać wielokrotnie, aby była nasycona powietrzem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne i miękkie. Dodaj mąkę do ciasta w częściach, za każdym razem mieszając. Mąka może odejść więcej lub mniej niż ilość wskazana w składzie. Ponieważ każdy producent ma inną jakość i odpowiednio gęstość mąki. Dodaj mąkę tyle, ile weźmie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw zagniataj ciasto łyżką, gdy stanie się to trudne. Rozłóż go na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie, ale nie powinno pozostawać w kawałkach na dłoniach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić, ugniatać i pozwolić mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy