skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy ciasto drożdżowe w klasyczny sposób na cieście. Pierwsza subtelność przygotowania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Wlej ciepłą wodę do szklanki (jej temperatura powinna wynosić około 30 stopni), wodę można podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Najważniejsze jest, aby nie przegrzewać wody, w przeciwnym razie można" zabić " drożdże. Temperaturę można określić, zanurzając palec w wodzie, należy tolerować. Dodaj cukier i łyżkę mąki do wody, wymieszaj. Teraz wlej suche drożdże, wymieszaj mieszaninę. Umieść szklankę w ciepłym miejscu, ale nie musisz jej przykrywać. Po 15 minutach na powierzchni powinna powstać Czapka z drożdży. Jeśli się pojawiła, oznacza to, że wszystko zostało zrobione poprawnie. Drożdże zostały aktywowane.
Krok 3:
Wbijamy jaja kurze do głębokiej miski, łamiemy je widelcem, nie trzeba ubijać, aż się spienią, najważniejsze jest to, że jajka się rozchodzą. Wlej szklankę ciepłego mleka (jego temperatura powinna również wynosić około 30 stopni), trzy łyżki oleju roślinnego i gotowe ciasto. Wszystko mieszamy.
Krok 4:
Zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Mąkę lepiej przesiać wielokrotnie, aby była nasycona powietrzem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne i miękkie. Dodaj mąkę do ciasta w częściach, za każdym razem mieszając. Mąka może odejść więcej lub mniej niż ilość wskazana w składzie. Ponieważ każdy producent ma inną jakość i odpowiednio gęstość mąki. Dodaj mąkę tyle, ile weźmie ciasto.
Krok 5:
Najpierw zagniataj ciasto łyżką, gdy stanie się to trudne. Rozłóż go na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie, ale nie powinno pozostawać w kawałkach na dłoniach.
Krok 6:
Włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić, ugniatać i pozwolić mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g