solenie arbuzów w słoikach
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
arbuzy wybrane do solenia nie powinny znacznie przekraczać wielkości trzylitrowego słoika. Uwierz mi, będzie Ci łatwiej. Arbuzy należy dokładnie umyć.
bierzemy Duże, wysterylizowane we wrzącej wodzie słoiki. Kroimy arbuzy, ale nie na zwykłe plasterki, ale na koła. Koła te są następnie cięte na kawałki o dowolnej wielkości, odpowiednie do umieszczenia ich w słoikach.
rozpoczyna się konserwowanie arbuzów w słoikach. Wypełniamy powstałe kawałki puszki. Zagotuj wodę i wlej ją, która jeszcze nie zaczęła się ochładzać, na kawałki. Wlej wrzącą wodę ostrożnie, bez zbytniego pośpiechu. Wlać dokładnie na środek puszek. Napełnij pojemniki, przykryj je sterylizowanymi pokrywkami i przekręć je. Owijamy słoiki ręcznikami i dajemy im do 10 minut. Następnie woda jest spuszczana, aby wypełnić ją nową porcją wrzącej wody. Powtarzamy wszystkie poprzednie kroki. Oznacza to, że czekamy 10 minut i spuszczamy wodę.
robimy solankę - na litr wody rozpuszczamy 30 gramów soli i gotujemy płyn przez 10 minut. Przepuszczamy wodę przez trzykrotnie złożoną gazę i ponownie gotujemy przez ten sam czas. Podczas gotowania wlej cukier do wody, w ilości 20 gramów na litr, pod warunkiem, że arbuzy są czerwone.
po raz ostatni słoiki z arbuzem są wypełnione, tym razem solanką. Pamiętaj, że trzylitrowe puszki nie są zalecane przypadkowo. Solenie arbuzów w słoikach wymaga pewnych warunków. Optymalny stosunek solanki do kawałków arbuza-powinien zajmować jedną trzecią objętości trzylitrowego słoika.
po zatkaniu pikli odkładamy je w zacisznym zakątku, z dala od światła.
bierzemy Duże, wysterylizowane we wrzącej wodzie słoiki. Kroimy arbuzy, ale nie na zwykłe plasterki, ale na koła. Koła te są następnie cięte na kawałki o dowolnej wielkości, odpowiednie do umieszczenia ich w słoikach.
rozpoczyna się konserwowanie arbuzów w słoikach. Wypełniamy powstałe kawałki puszki. Zagotuj wodę i wlej ją, która jeszcze nie zaczęła się ochładzać, na kawałki. Wlej wrzącą wodę ostrożnie, bez zbytniego pośpiechu. Wlać dokładnie na środek puszek. Napełnij pojemniki, przykryj je sterylizowanymi pokrywkami i przekręć je. Owijamy słoiki ręcznikami i dajemy im do 10 minut. Następnie woda jest spuszczana, aby wypełnić ją nową porcją wrzącej wody. Powtarzamy wszystkie poprzednie kroki. Oznacza to, że czekamy 10 minut i spuszczamy wodę.
robimy solankę - na litr wody rozpuszczamy 30 gramów soli i gotujemy płyn przez 10 minut. Przepuszczamy wodę przez trzykrotnie złożoną gazę i ponownie gotujemy przez ten sam czas. Podczas gotowania wlej cukier do wody, w ilości 20 gramów na litr, pod warunkiem, że arbuzy są czerwone.
po raz ostatni słoiki z arbuzem są wypełnione, tym razem solanką. Pamiętaj, że trzylitrowe puszki nie są zalecane przypadkowo. Solenie arbuzów w słoikach wymaga pewnych warunków. Optymalny stosunek solanki do kawałków arbuza-powinien zajmować jedną trzecią objętości trzylitrowego słoika.
po zatkaniu pikli odkładamy je w zacisznym zakątku, z dala od światła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g