fasola z kapustą na zimę

niesamowita sałatka warzywna! Niesamowicie pyszne! Fasola szparagowa z kapustą to świetne połączenie, a z dodatkiem innych warzyw okazuje się pyszną sałatką na zimę! Wszystkie warzywa powinny być wysokiej jakości, bez śladów zepsucia. Olej roślinny należy wziąć rafinowany, aby nie zabić aromatu składników. Ilość chili można dostosować do smaku.
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 47 % 7 g
94 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokrój marchewki w paski. Obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę.

2. Wlej rafinowany olej roślinny do kotła. Wysyłamy do ognia. Włóż cebulę i marchewkę do gorącego oleju. Dusić przez 5 minut.

3. Uwolnij białą kapustę z górnych liści. Wytnij żądaną ilość zgodnie z określoną wagą. Pokrój kapustę w kostkę. Wysyłamy go do kotła do marchewki i cebuli.

4. Moje pomidory. Pokrój w plasterki, wycinając miejsce mocowania łodygi. Jeśli pomidor jest mały, możesz pokroić go na ćwiartki.

5. Moja papryka. Następnie wycinamy torebkę nasienną i przegrody. Ponownie umyć. Pokrój czystą paprykę w duże paski. Rozłóż paprykę i pomidory na pozostałych warzywach. Kontynuujemy duszenie.

6. Umyj fasolę szparagową, odetnij końce. Średnie strąki można pozostawić w całości, a dłuższe można przeciąć na pół. Rozłóż fasolę w kotle.

7. Natychmiast wlej cukier i sól z fasolą. Wlej ocet jabłkowy. Dusić na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut.

8. Pokrój mały kawałek chili w drobną kostkę. Ostrą paprykę można dodać mniej więcej do smaku.

9. Obierz czosnek. Przechodzimy przez prasę. W razie potrzeby możesz wyciąć goździki. 5-7 minut przed końcem gotowania dodaj chili i czosnek.

10. W czystych, wstępnie wysterylizowanych słoikach kładziemy duszone warzywa. Natychmiast zamykamy hermetycznie żelaznymi pokrywkami.

11. Odwróć puste miejsca do góry nogami. Przykryj starym kocem lub kocem. Zostawiamy na jeden dzień. W tym czasie półfabrykaty powoli ostygną.

przechowuj sałatkę w spiżarni lub w piwnicy. Z podanej liczby składników uzyskuje się trzy puszki sałatki o pojemności 400 mililitrów.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Fasola szparagowa - 47   kcal/100g

Podobne przepisy