Sałatka z dyni na zimę palce lizać

Ta sałatka witaminowa stanie się ulubieńcem rodziny. Sałatka z dyni na zimę jest tak pyszna, że polizasz palce! Warzywa duszone są we własnym soku, okazują się mega aromatyczne. Ocet można wziąć nie tylko jabłkowy. Odpowiedni jest również zwykły stół. Pasta pomidorowa może być domowej roboty, aw przypadku braku można użyć zakupionego. Wszystkie warzywa powinny być wysokiej jakości, Dojrzałe, bez śladów zepsucia.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
74 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Przygotuj warzywa do sałatki:

- cebulę obrać, pokroić w półpierścienie;

- obierz marchewki, umyj, pokrój w koła, a następnie każde kółko na kolejne 2-4 części, w zależności od wielkości marchewki;

- paprykę myjemy, obieramy z nasion i przegród, kroimy w kostkę;

- pomidory myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę;

- obierz dynię, usuń rdzeń z nasionami i włóknami, a miąższ dyni pokrój w kostkę;

- obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na talerze.

2. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem. Wysyłamy do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż do niego cebulę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut.

3. Następnie dodaj marchewki do cebuli, wymieszaj. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez około 10 minut.

4. A teraz rozłóż paprykę i pomidory. Zamknij patelnię pokrywką. Dusić warzywa przez 10 minut. W tym procesie mieszaj kilka razy.

5. Po określonym czasie wlej cukier, sól, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy do warzyw. Dokładnie wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez następne 10 minut.

6. Na koniec rozłóż dynię, delikatnie wymieszaj. Kontynuuj duszenie pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

7. Następnie dodaj czosnek i ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszaj sałatkę, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj warzywa przez kolejne 4 minuty.

8. Gotową sałatkę układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Zwiń pokrywki.

9. Odwróć puszki do góry nogami, zawiń je w Kratę. Pozostaw puste miejsca na jeden dzień, powinny całkowicie ostygnąć. Przenosimy słoiki z sałatką do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub piwnicy.

miłej degustacji!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy