skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj fasolę, wlej do głębokiej miski. Napełnij czystą zimną wodą. Zostawiamy na noc. Zmieniamy wodę co 3-4 godziny.
2. Następnie spuść wodę. Przenieś fasolę do dużego rondla, zalej czystą wodą. Wysyłamy do ognia. Gotuj do połowy ugotowanego, około 30-40 minut. Po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia. Odcedź bulion z fasoli.
3. Moje pomidory. Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój pomidory w kostkę. Obierz marchewki, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na tarce. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
4. Obieramy również czosnek. Pokrój każdy goździk na talerze. Z papryki chili usuwamy nasiona i łodygi. Podczas pracy z ostrą papryką należy nosić rękawiczki, w przeciwnym razie istnieje ryzyko poparzenia. Pokrój chili w drobną kostkę.
5. Wlej część oleju roślinnego na patelnię, Wyślij do ognia. Smaż cebulę i marchewkę przez 10 minut. Następnie rozprowadzamy warzywa na patelni z fasolą. Tutaj wysyłamy pomidory,czosnek, chili.
6. Wlej wskazaną ilość soli, wlej ocet i pozostały olej roślinny. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ciągle mieszaj. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut.
7. Przygotuj słoiki: umyj, sterylizuj. Przykryj pokrywki wrzącą wodą. Sałatkę układamy w przygotowanych słoikach, zwijamy hermetycznie pokrywkami. Odwróć puszki do góry nogami, zawiń je ręcznikiem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Zachowaj konserwację w suchym i ciemnym miejscu. Piwnica, piwnica , spiżarnia-idealne.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g