Sałatka po grecku z fasolą

pyszne i wszechstronne danie z fasoli! Gotuj na zimę! Grecką sałatkę z fasolą można przygotować na zimę. Okazuje się bardzo smaczny. Jak to jest podawane? Sałatka może działać jako niezależne danie, może być również podawana jako zimny lub gorący dodatek. Z tego półfabrykatu możesz nawet zrobić sos do zupy! To takie uniwersalne danie ta sałatka!
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 58 % 15 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Umyj fasolę, wlej do głębokiej miski. Napełnij czystą zimną wodą. Zostawiamy na noc. Zmieniamy wodę co 3-4 godziny.

2. Następnie spuść wodę. Przenieś fasolę do dużego rondla, zalej czystą wodą. Wysyłamy do ognia. Gotuj do połowy ugotowanego, około 30-40 minut. Po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia. Odcedź bulion z fasoli.

3. Moje pomidory. Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój pomidory w kostkę. Obierz marchewki, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na tarce. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

4. Obieramy również czosnek. Pokrój każdy goździk na talerze. Z papryki chili usuwamy nasiona i łodygi. Podczas pracy z ostrą papryką należy nosić rękawiczki, w przeciwnym razie istnieje ryzyko poparzenia. Pokrój chili w drobną kostkę.

5. Wlej część oleju roślinnego na patelnię, Wyślij do ognia. Smaż cebulę i marchewkę przez 10 minut. Następnie rozprowadzamy warzywa na patelni z fasolą. Tutaj wysyłamy pomidory,czosnek, chili.

6. Wlej wskazaną ilość soli, wlej ocet i pozostały olej roślinny. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ciągle mieszaj. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut.

7. Przygotuj słoiki: umyj, sterylizuj. Przykryj pokrywki wrzącą wodą. Sałatkę układamy w przygotowanych słoikach, zwijamy hermetycznie pokrywkami. Odwróć puszki do góry nogami, zawiń je ręcznikiem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Zachowaj konserwację w suchym i ciemnym miejscu. Piwnica, piwnica , spiżarnia-idealne.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy