dżem z melona

Delikatna słoneczna uczta dla najbliższych! Spróbuj! Dżem melonowy przygotowany według tego przepisu to niesamowicie smaczna i aromatyczna uczta na herbatę, a jednocześnie sposób na zachowanie pysznych owoców na zimę. Główną zaletą przepisu jest to, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z gotowaniem. Melon do dżemu najlepiej wybrać taką odmianę, aby był miękki, bardzo soczysty, luźny. W takim przypadku dżem okaże się szczególnie delikatny i jednolity.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
180 kcal
IG: 0 / 9 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h

pierwszą rzeczą, którą robię, jest mój melon, po czym suszymy go ręcznikiem i kroimy na dwie połówki. Usuń nasiona łyżką. Wycinamy miąższ ze skórek-potrzebujemy go 1 kg. pokrojoną miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do pojemnika odpowiedniego do siekania.

wlej cukier do tego samego pojemnika. Teraz za pomocą blendera zanurzeniowego zamieniamy pachnącą miazgę w nie mniej pachnące tłuczone ziemniaki. Jeśli melon nie jest szczególnie słodki, ilość cukru można zwiększyć do kilograma. Tutaj musisz skupić się na swoim guście i preferencjach bliskich. Podobnie, jeśli melon jest słodki i miodowy, warto zmniejszyć ilość granulowanego cukru.

przenosimy pachnące tłuczone ziemniaki na patelnię i stawiamy na wolnym ogniu, doprowadzamy masę do wrzenia i po gotowaniu przez 10-12 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw dżem na 6 godzin w rondlu, którego nie należy przykrywać pokrywką.

po tym czasie ponownie włączamy powolny ogień i gotujemy dżem przez 10 minut po ugotowaniu. A następnie ponownie pozostaw dżem na 6 godzin. Powtarzamy to samo jeszcze dwa razy. W czwartym biegu dżem powinien stać się gęsty i jednolity.

bezpośrednio na gorąco, natychmiast po wyłączeniu ogrzewania, wlej gotowy dżem do przygotowanych wcześniej sterylnych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami i odwróć do góry nogami. Dopiero gdy dżem całkowicie ostygnie, można go przenieść do stałego miejsca przechowywania. Może to być nawet zwykła spiżarnia o temperaturze pokojowej.

miłego dżemu! Wszystko się ułoży!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon "kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy