skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą, którą robię, jest mój melon, po czym suszymy go ręcznikiem i kroimy na dwie połówki. Usuń nasiona łyżką. Wycinamy miąższ ze skórek-potrzebujemy go 1 kg. pokrojoną miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do pojemnika odpowiedniego do siekania.
wlej cukier do tego samego pojemnika. Teraz za pomocą blendera zanurzeniowego zamieniamy pachnącą miazgę w nie mniej pachnące tłuczone ziemniaki. Jeśli melon nie jest szczególnie słodki, ilość cukru można zwiększyć do kilograma. Tutaj musisz skupić się na swoim guście i preferencjach bliskich. Podobnie, jeśli melon jest słodki i miodowy, warto zmniejszyć ilość granulowanego cukru.
przenosimy pachnące tłuczone ziemniaki na patelnię i stawiamy na wolnym ogniu, doprowadzamy masę do wrzenia i po gotowaniu przez 10-12 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw dżem na 6 godzin w rondlu, którego nie należy przykrywać pokrywką.
po tym czasie ponownie włączamy powolny ogień i gotujemy dżem przez 10 minut po ugotowaniu. A następnie ponownie pozostaw dżem na 6 godzin. Powtarzamy to samo jeszcze dwa razy. W czwartym biegu dżem powinien stać się gęsty i jednolity.
bezpośrednio na gorąco, natychmiast po wyłączeniu ogrzewania, wlej gotowy dżem do przygotowanych wcześniej sterylnych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami i odwróć do góry nogami. Dopiero gdy dżem całkowicie ostygnie, można go przenieść do stałego miejsca przechowywania. Może to być nawet zwykła spiżarnia o temperaturze pokojowej.
miłego dżemu! Wszystko się ułoży!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon "kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g