dżem psiankowaty

Przygotuj niezwykły dżem i poczęstuj rodzinę! Dżem psiankowaty to zdrowy i smaczny preparat na zimę. Psianka jest przydatna, jeśli jesz ją prawidłowo. Co to znaczy? Na jednym pęczku mogą znajdować się jagody o różnym stopniu dojrzałości: od całkowicie zielonych, do niedojrzałych, dobrze i całkowicie dojrzałych. W dojrzałej jagodzie łodyga będzie lekko wysuszona, jagoda oddziela się bez większego wysiłku, bardzo łatwo. Dlatego należy jeść tylko dojrzałe jagody. Tylko z dojrzałych jagód należy ugotować dżem.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 93 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

psiankowata to bardzo zdrowa jagoda. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Osoby z nadciśnieniem, które są stale spożywane, pomogą poprawić ciśnienie. Ponadto psianka spowalnia wzrost komórek rakowych, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga organizmowi radzić sobie z różnymi chorobami wirusowymi. Dlatego zbiór psiankowatych jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

1. Więc sortujemy jagody. Jeśli podczas zbierania złapiesz zielone jagody, należy je usunąć. Moje psiankowate kilka razy. Jeśli jagody nie są dobrze umyte, pozostanie na nich specyficzny zapach, co nie jest pożądane.

2. Wybierz patelnię do gotowania. Wskazane jest wybranie patelni z grubym dnem. Powinien być również wystarczająco szeroki, aby parowanie było lepsze, a dżem nie był płynny.

3. Wlej psiankowate do przygotowanej patelni. Wlej cukier do sody. A także wlej trochę wody. Woda jest potrzebna, aby cukier się nie przypalił. Podczas gotowania jagody wypuszczą sok, wystarczy.

4. W tym procesie delikatnie wymieszaj psiankowate, aby nie zmiażdżyć jagód. Gotuj na małym ogniu przez trzy minuty od momentu wrzenia. Nie musisz trawić jagód. Pozwól mu ostygnąć i powtórz proces jeszcze dwa razy: gotuj przez 3 minuty po ugotowaniu i pozwól mu ostygnąć. W tym procesie nie zapomnij usunąć pianki.

5. Moje puszki z sodą oczyszczoną. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku półfabrykatów lepiej nie myć pojemników detergentami, ponieważ prawie nigdy nie są one całkowicie zmywane z powierzchni.

6. Sterylizujemy czyste słoiki. Możesz sterylizować na parze, w piekarniku, a także w kuchence mikrofalowej. Słoiki powinny być suche i gorące.

7. Umieść pokrywki w odpowiednim pojemniku i napełnij je wrzącą wodą. Pozostaw na kilka minut.

8. Gorący dżem układamy w przygotowanych słoikach. Zamykamy pokrywkami. Zaleca się podpisywanie dżemu, aby poruszać się po tym, co jest w słoiku i w którym roku jest gotowane.

miłej degustacji i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy