galaretka z arbuza na zimę

zaskocz swoich krewnych jasnymi nutami lata wśród zimy. Galaretka z arbuza to jeden z najsmaczniejszych preparatów na zimę! Galaretka zachwyci całą rodzinę świeżym smakiem arbuza i sprawi, że długie zimowe wieczory będą przytulniejsze. Do gotowania potrzebujesz średniej wielkości arbuza. Oczywiste jest, że do galaretki potrzebujesz tylko miąższu, a ze skórek arbuza możesz zrobić marmoladę lub dżem. Proponowany przedmiot uzupełnia aromat waniliny. Dla tych, którzy nie lubią waniliny, możesz wziąć sok z cytryny lub miętę. Te dodatki sprawią, że galaretka będzie aromatyczna i bogatsza.
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
81 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

proponowany przepis to super opcja dla słodyczy. Z taką galaretką bardzo smaczne jest picie herbaty. Możesz także posmarować biszkopty,posmarować ciasta, ułożyć desery. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, poradzi sobie nawet niedoświadczona Gospodyni domowa. 

1. Dokładnie umyj arbuza pod bieżącą wodą, wytrzyj ręcznikiem. Pokrój go w plasterki, jak zwykle.

2. A teraz obieramy Skórki, odcinamy je białą częścią. Potrzebna jest tylko czerwona miazga. Ze skórki można również przygotować różne smakołyki, więc nie należy ich wyrzucać.

3. Z miazgi usuwamy wszystkie kości. A teraz musisz zmielić miazgę. Najłatwiej to zrobić za pomocą blendera. Jeśli nie ma blendera, możesz pokroić miąższ arbuza na małe kostki, a następnie zmielić je przez sito.

4. O ile arbuz jest bardzo soczysty, natychmiast daje dużo płynu. Wlej szklankę soku, przefiltruj przez sito lub gazę. Wlej żelatynę do soku, pozwól jej pęcznieć.

5. Główną masę arbuza przenosimy na patelnię, wlewamy do niej cukier. Wysyłamy do ognia. Doprowadzić masę do wrzenia.

6. Gdy tylko kryształy cukru się rozpuszczą, wyłącz ogień. Wlej spuchniętą żelatynę do rondla i ponownie dobrze wymieszaj.

7. Na tym etapie dodaj wanilinę. Zamiast waniliny możesz użyć kwasu cytrynowego lub mięty, tutaj musisz kierować się wrażeniami smakowymi.

8. Galaretkę arbuzową układamy w słoikach, hermetycznie zamykamy pokrywkami. Galaretka z arbuza jest doskonale przechowywana w chłodnym miejscu.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy