skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje bakłażany pod bieżącą wodą. Odetnij końce po obu stronach. Pokrój bakłażana w plastry o grubości jednego centymetra.
2. Włóż bakłażana do głębokiej miski. Solim hojnie. Mieszać. Pozostaw na 20 minut. Sól wyciągnie nadmiar wilgoci z bakłażana, a także pomoże usunąć gorycz.
3. Po upływie określonego czasu myjemy bakłażany pod bieżącą wodą, aby zmyć sól. Wlej olej roślinny do dużego rondla. Włóż bakłażany do tej samej patelni.
4. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodyg. Pokrój pomidory na plasterki w zależności od ich wielkości, możesz na 4-6 części.
5. Pokrój paprykę na pół, oczyść nasiona. Pieprz myjemy, a następnie kroimy w paski. Pokrój ostrą paprykę w drobną kostkę. Nawiasem mówiąc, ilość ostrej papryki można regulować do smaku.
6. Obierz cebulę z łuski. Pokrój go na pół-pierścienie lub ćwiartki pierścieni. Ponownie-zależy od rozmiaru.
7. Obierz czosnek, posiekaj w dowolny dogodny sposób. Najszybsza jest prasa do czosnku.
8. Wysyłamy pokrojone pomidory, cebulę, słodką paprykę i chili na patelnię do bakłażana. Kładziemy patelnię na ogniu.
9. Doprowadzić masę do wrzenia. Dodaj czosnek, wlej sól i cukier, wlej ocet. Delikatnie wymieszaj warzywa drewnianą szpatułką.
10. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy banki.
11. Włóż sałatkę do słoików, zwiń hermetycznie. Odwróć puszki pokrywką w dół. Owinąć ciepłym kocem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, około jednego dnia.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
po określonym czasie przenosimy półfabrykaty do stałego miejsca przechowywania.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g