ogórki we własnym soku na zimę

chrupiąca, pikantna zimna przekąska na każdą okazję! Ogórki we własnym soku na zimę to przepis z bardzo ciekawym i łatwym sposobem solenia. Można je podawać na świątecznym stole lub rodzinnej uczcie, a miąższ ogórka ze słoika służy do przygotowywania różnych sosów i zup!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ogórki we własnym soku na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Do przepisu możesz użyć tych ogórków, które straciły swoją prezentację, z których przygotujemy miąższ ogórka. Weź ilość czosnku i pachnących ziół według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc pierwszą rzeczą do zrobienia jest zalanie ogórków zimną, praktycznie lodowatą wodą. Pozostaw w ten sposób na 2-3 godziny. W tym czasie owoce są nasycone wodą i stają się elastyczne i chrupiące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuścić wodę i osuszyć ogórki ręcznikiem kuchennym lub ułożyć jedna warstwa na powierzchnię stołu i poczekaj, aż wyschną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj około połowy ogórków na tarce z dużymi zębami. Alternatywnie możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa. Dodaj sól, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku pozostałych ogórków odetnij ogony po obu stronach, jeśli chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Puszki i pokrywki dokładnie umyj i wytrzyj w dowolny sposób. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, piekarnika lub kąpieli wodnej. Na dnie każdego słoika połóż liść chrzanu, kilka liści porzeczki, liść laurowy, parasol koperkowy i kilka groszków czarnego pieprzu. Obierz czosnek, opłucz i wyślij do zieleni. Pozostaw małe ząbki czosnku w całości, a większe pokrój na dwie lub cztery części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 15 minutach w pokruszonych ogórkach powinien pojawić się sok. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i przejdź do następnego kroku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść 1 łyżkę w każdym słoiku na ziołach i czosnku. l. miąższ ogórka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyślij ogórki do słoików. Ułóż je pionowo. Staraj się nie robić tego mocno do siebie, ponieważ wtedy nie będzie zbyt wygodne wlewanie miąższu ogórka sokiem do słoików. Między ogórkami powinna być niewielka odległość. Mam 750gr. słoik umieszcza się na 4-5 ogórków (w zależności od wielkości i grubości owoców).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj starte ogórki do każdego słoika. Napełnij słoiki do góry, równomiernie rozprowadź sok z ogórka. Jeśli miąższ nie wystarczy, zetrzyj niewielką ilość ogórków, posolić, pozostawić do zaparzenia i dodać do słoików.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj słoiki pokrywkami i włóż ogórki do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czwartego dnia możesz pobrać pierwszą próbkę, ogórki będą lekko solone. A za miesiąc będą całkowicie solone.

z podanej liczby produktów wyszły mi 3 słoiki po 750 ml.

smacznego!


jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy