Zbłąkane ogórki na zimę w słoikach na zimno

chrupiące ogórki nie różnią się smakiem od beczek. Niesamowicie smaczne i chrupiące ogórki.
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 d

średniej wielkości ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 5-8 godzin. Wysterylizuj słoiki, połóż koperek, chrzan, ostrą paprykę, czarny pieprz, czosnek, musztardę na dnie każdego z nich.
przygotuj solankę: 100 g soli na litr wody-aż sól całkowicie się rozpuści. W słoikach kładziemy ogórki i zalewamy solanką do samej góry. Zamknij plastikowymi pokrywkami i umieść w chłodnym miejscu.
odstaw słoiki do 5 dni. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji. Musisz monitorować pikle i od czasu do czasu dodawać nową solankę do słoików. Pod koniec okresu aktywnej fermentacji słoiki można zwinąć pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy