Zbłąkane ogórki na zimę w słoikach na zimno
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
średniej wielkości ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 5-8 godzin. Wysterylizuj słoiki, połóż koperek, chrzan, ostrą paprykę, czarny pieprz, czosnek, musztardę na dnie każdego z nich.
przygotuj solankę: 100 g soli na litr wody-aż sól całkowicie się rozpuści. W słoikach kładziemy ogórki i zalewamy solanką do samej góry. Zamknij plastikowymi pokrywkami i umieść w chłodnym miejscu.
odstaw słoiki do 5 dni. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji. Musisz monitorować pikle i od czasu do czasu dodawać nową solankę do słoików. Pod koniec okresu aktywnej fermentacji słoiki można zwinąć pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g