Domowy Sum wędzony na gorąco

przepyszna ryba w gotowaniu korzystnym dla wszystkich! Domowy Sum wędzony na gorąco nie jest trudniejszy do przygotowania niż jakakolwiek inna ryba. Korzystnie łączy się z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Ale może być również podawany jako całkowicie niezależna przekąska. Minimalny zestaw niezbędnych produktów, podstawowe etapy gotowania i trochę wolnego czasu zmienią kilka tusz rybnych w wspaniałe danie.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h

praca z rybami rozpoczyna się od czyszczenia tuszy. Na początek myje się go bieżącą wodą i suszy, aby nie rozcieńczyć brudu na desce do krojenia. Patroszymy tusze bez uszkadzania pęcherzyka żółciowego, w przeciwnym razie ryba w gotowej wersji może być gorzka. Odcinamy wszystkie płetwy, odcinamy głowy, usuwamy łuski. Będziemy wędzić filety z suma, ale możesz zostawić całe tusze, tylko odcinając płetwy i usuwając skrzela. Po oczyszczeniu suma jest ponownie myta i suszona suchymi serwetkami wewnątrz i na zewnątrz.

następuje etap solenia. Sum jest zwykle solony na sucho przed paleniem. Aby to zrobić, wymieszaj sól w pojemniku, dodaj do niej cukier i starty lub zmielony liść laurowy. W razie potrzeby możesz dodać dowolny zestaw ulubionych przypraw (mielony pieprz, ziele angielskie, zioła i przyprawy). Wymieszaj wszystkie suche składniki, aż będą gładkie, pocieraj rybę od zewnątrz i od wewnątrz, włóż do głębokiego naczynia i przykryj pokrywką. Do solenia przed wędzeniem wystarczy ekspozycja w zimnym miejscu przez 4-5 godzin (w zależności od wielkości tuszy).

pod koniec procesu myjemy rybę z resztek przypraw i soli i zawieszamy do wyschnięcia w cieniu. Miejsce powinno być dobrze wentylowane, chronimy tusze przed owadami gazą lub specjalnymi suszarkami dla ryb. Do wietrzenia i suszenia wystarczą dwie godziny.

do wędzarni ładujemy trociny owocowe. Zbyt dużo może zepsuć smak ryby, nadając jej niepożądaną gorzkość. Wystarczy kilka łyżek stołowych. Na podporach z kamieni kładziemy małą tacę na tłuszcz. Jeśli spłynie na trociny, spowoduje to nieprzyjemny dym i wpłynie na smak gotowego produktu.

połóż rybę na grillu na palecie. Tusze nie powinny się dotykać, ruch powietrza między nimi nie powinien być utrudniony. Gdy wszystko będzie gotowe, Zamknij wędzarnię i podpal.

czas gotowania jest wykrywany, gdy tylko dym zacznie pojawiać się z wędzarni. W przypadku tuszy suma średniej wielkości jest to 1 godzina. W tym czasie kilkakrotnie otwieramy wędzarnię, aby uwolnić parę i kontrolować proces gotowania.

po zakończeniu wędzenia nie wyjmuj ryby z wędzarni od razu. Pozwól mu ostygnąć w środku, w przeciwnym razie tusze mogą stracić swój kształt. Podawaj na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sum gotowany - 196   kcal/100g
  • Sum - 121   kcal/100g
  • Sum świeży - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy