kapusta gorąca solanka z octem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Usuń górne liście z kapusty, posiekaj tak cienko, jak to możliwe. Obierz marchewki, umyj, trzy na średniej tarce. Połącz kapustę z marchewką, wlej ocet.
2. Wlej wodę do małego rondla, dodaj olej słonecznikowy, Wyślij do ognia, zagotuj, następnie wlej cukier i sól, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, wymieszaj, aż rozpuszczą się kryształy soli i cukru.
3. Natychmiast wlej kapustę gorącą solanką, wymieszaj, pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij do lodówki na kolejne dwie godziny.
podawaj kapustę na stole, dekorując według uznania.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g