kapusta gorąca solanka z octem

soczysty coleslaw w zaledwie kilka godzin! Kapusta zalana gorącą solanką z octem jest gotowa w ciągu półtorej do dwóch godzin. Takie danie doskonale uzupełni przystawkę ziemniaczaną, a także mięso w dowolnej interpretacji.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 41 % 7 g
120 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Usuń górne liście z kapusty, posiekaj tak cienko, jak to możliwe. Obierz marchewki, umyj, trzy na średniej tarce. Połącz kapustę z marchewką, wlej ocet.

2. Wlej wodę do małego rondla, dodaj olej słonecznikowy, Wyślij do ognia, zagotuj, następnie wlej cukier i sól, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, wymieszaj, aż rozpuszczą się kryształy soli i cukru.

3. Natychmiast wlej kapustę gorącą solanką, wymieszaj, pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij do lodówki na kolejne dwie godziny.

podawaj kapustę na stole, dekorując według uznania.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy