Sałatka Carpaccio z pomidorów

warzywna wersja włoskiego tradycyjnego dania mięsnego! Jeśli wcześniej słowo "carpaccio" było rozumiane jako tradycyjne danie kuchni włoskiej, wykonane z surowego mięsa pokrojonego w cienkie plasterki, dziś terminem tym określa się każde jedzenie pokrojone w te same cienkie plasterki lub plasterki. Z reguły jest to przystawka do dań głównych, a nie osobny posiłek. Ten przepis kulinarny oferuje przygotowanie pysznego i prostego Carpaccio z pomidorów i ziół. Taka jest sałatka Carpaccio z pomidorów
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

zalej dobrze umyte pomidory wrzącą wodą, aby były łatwe do obierania. Następnie obierz i pokrój w piękne cienkie koła. Bierzemy szerokie okrągłe naczynie i układamy pomidory, nakładając je na siebie. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek. Następnie wyciśnij czosnek do osobnej miski, wymieszaj z solą, mielonym pieprzem, oliwą z oliwek i octem. Powstały sos doprawiamy świeżymi posiekanymi ziołami, drobno posiekaną zieloną cebulą i pokrywamy pomidorami na talerzu. Sałatka Carpaccio z pomidorów jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy