sałatka Carpaccio z pomidorów
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
zalej dobrze umyte pomidory wrzącą wodą, aby były łatwe do obierania. Następnie obierz i pokrój w piękne cienkie koła. Bierzemy szerokie okrągłe naczynie i układamy pomidory, nakładając je na siebie. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek. Następnie wyciśnij czosnek do osobnej miski, wymieszaj z solą, mielonym pieprzem, oliwą z oliwek i octem. Powstały sos doprawiamy świeżymi posiekanymi ziołami, drobno posiekaną zieloną cebulą i pokrywamy pomidorami na talerzu. Sałatka Carpaccio z pomidorów jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g