skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wytnij dwie części polędwicy z piersi kurczaka. Umyj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wycinamy z nich filmy, Tłuszcz i nadmiar mięsa. Przycinamy również rogi, przycinając filety tak bardzo, jak to możliwe.
Krok 2:
W misce wymieszaj sól, czosnek w proszku, czarny i czerwony mielony pieprz i paprykę.
Krok 3:
Ze wszystkich stron bardzo obficie i dokładnie zwiń mięso w przyprawy i ułóż je w wygodnej formie. Lekko dociśnij, przykryj tacę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 12 godzin. Lepiej to zrobić wieczorem, aby rano kontynuować proces przetwarzania mięsa. Zacząłem gotować o 7 wieczorem i po 3 godzinach, dokładnie o 10, odwróciłem filet na drugą stronę.
Krok 4:
Po 12 godzinach, w moim przypadku była 7 rano, wyjmujemy mięso z lodówki. Puści sok i trochę stwardnieje.
Krok 5:
Myjemy filet pod bieżącą wodą i osuszamy go z nadmiaru płynu - powinien być absolutnie suchy. Można to zrobić za pomocą ręcznika kuchennego lub papierowego.
Krok 6:
Następnie musimy przebić mięso dużą igłą z gwintowaną grubą nylonową nicią lub czymś podobnym, na którym zawiesimy je do suszenia. Sprawdzą się również małe haczyki.
Krok 7:
Owinąć filet gazą i zawiesić w suchym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy dni. Użyłem do tego spiżarni i zawiesiłem mięso na istniejącej tam rurze.
Krok 8:
Po trzech dniach usuwamy gazę z fileta i patrzymy na wynik - okazuje się, że suszone mięso jest gotowe do spożycia.
aby pokroić mięso tak cienko, jak to możliwe, trzymaj je przez chwilę w zamrażarce-wtedy pojawią się prawdziwe wióry, które zasługują na swoją nazwę "carpaccio". Spróbuj tego włoskiego dania-na pewno nie pożałujesz i będziesz chciał dodatków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g